Politie Twente

Persberichten Politie Twente 24 september 2004

Dodelijk verkeersongeval

Automobilist overleden na eenzijdig ongeval

Enschede

Donderdag 23 september reed een 67-jarige man uit Haaksbergen omstreeks 14.50 uur in een personenauto met aanhanger over de Geessinkweg in Enschede. Hij raakte vermoedelijk onwel en verloor hierdoor de macht over het stuur. De auto kwam tegen een hekwerk tot stilstand. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij nog diezelfde middag aan zijn verwondingen overleed. (04-118675)

Woning uitgebrand

Door nog onbekende oorzaak ontstond brand in een leegstaande woning

Enschede

Vrijdag 24 september werd omstreeks 03.40 uur een woningbrand gemeld aan de Ruiterkampweg in Enschede. De brandweer bluste de brand maar kon niet voorkomen dat de woning geheel uitbrandde. Het betrof een leegstaande woning die binnenkort weer bewoond zou worden. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. (04-118896)

Verkeerscontroles

Na klachten van buurtbewoners werd op diverse locaties gecontroleerd

Enschede

Donderdag 23 september werd op diverse locaties in de wijken Wesselerbrink en Stroinkslanden in Enschede gecontroleerd.

Van 14.15 tot 15.50 uur werden ongeveer 100 voertuigen gecontroleerd aan de Posten. Hierbij werden 33 bekeuringen uitgeschreven: 14x voor het niet dragen van een autogordel, 4x voor een te hoge constructiesnelheid van de bromfiets, 2x voor het niet dragen van een helm, 1x omdat de auto niet APK-gekeurd was, 1x voor het niet handsfree bellen tijdens het rijden en 1x voor een ondeugdelijke reminrichting van de bromfiets. (04-118678)

Van 16.30 tot 17.30 uur werden ongeveer 50 voertuigen gecontroleerd aan de Veldhoflanden. 13 processen-verbaal werden opgemaakt voor: 5x te hoge constructiesnelheid bromfiets, 4x het niet dragen van een autogordel, 2x snelheidsovertreding (auto's), 1x het niet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat en 1x niet juist bevestigde helm. (04-118737)

Van 19.00 tot 20.15 uur werd aan de Oude Dijk gecontroleerd en van 20.15 tot 21.15 uur aan de Burgemeester M. van Veenlaan. Hierbij werden in totaal ongeveer 150 voertuigen gecontroleerd en 40 processen-verbaal opgemaakt voor de volgende feiten: 23x geen (brom)fietsverlichting, 9x te hoge constructiesnelheid brom/snorfietsen, 1x overschrijding geluid bromfiets (bromfietser deed afstand van uitlaat), 1x niet in het bezit van een bromfietscertificaat, 1x bromfiets niet voorzien van gele plaatje, 1x voeren mistlicht, 2x rijden door rood licht, 1x bromfiets niet verzekerd en 1x niet goed werkende rem bij bromfiets.

Snelheidscontroles

Politie houdt snelheidscontroles in 30 km zone na klachten uit de wijk; 80% van de overtreders blijkt buurtbewoner te zijn

Haaksbergen

Na klachten uit de wijk hield de politie donderdag 23 september op de Gentiaan in Haaksbergen twee keer een snelheidscontrole. Op genoemde locatie geldt een maximum snelheid van 30 km per uur. Tussen 09.45 en 10.45 uur werden 35 auto's gecontroleerd. Hierbij werden 4 overtredingen geconstateerd (hoogste snelheid 53 km per uur). Tussen 15.45 en 16.15 uur werden 33 auto's gecontroleerd en 2 overtredingen geconstateerd (hoogste snelheid 45 km per uur). Opvallend was dat het bij 80% van de overtreders bleek te gaan om bewoners uit de desbetreffende wijk. (04-118693)

Onderzoek afgerond

Aangehouden verdachten overval hebben veel meer op hun kerfstok

Enschede

In de nacht van zondag 5 op maandag 6 september werd op de Horstlindelaan in Enschede door drie personen een overval gepleegd op een 22-jarige man uit Enschede. De man reed op zijn fiets en werd klemgereden door een personenauto. De auto bleek bij controle gestolen te zijn. Onder bedreiging van een pistool en breekijzer werd de man gedwongen zijn geld en mobiele telefoon af te geven. Hierna gingen de drie daders er in de auto vandoor. Zij werden even later na een achtervolging aangehouden. De inzittenden waren drie Enschedeers van resp. 15, 16 en 19 jaar. De drie verdachten werden ingesloten en in verzekering gesteld. Uit het ingestelde onderzoek bleek dat de drie verdachten veel meer misdrijven hadden gepleegd. Overvallen
Uit het ingestelde onderzoek bleek dat de drie verdachten verdachte worden van vier soortgelijke overvallen.Twee daarvan vonden plaats op fietsers in Enschede (aan het Forum op 6 september en aan de Gronausestraat op 4 september), Ook werd een fietser in Haaksbergen overvallen (Buurserstraat op 4 september 2004) en werden twee Duitse campinggasten op 13 augustus jl overvallen aan de Keppelerdijk in Enschede. Bij deze overvallen werd regelmatig geweld gebruikt. Bij de overval aan de Gronausestraat liep het slachtoffer een gebroken neus op. Diefstal auto's
De verdachten worden ook verantwoordelijk gehouden voor een groot aan diefstallen van auto's. In totaal hebben zij acht auto's gestolen in de maanden juli en augustus. De auto's werden o.a gestolen vanaf de Cronjestraat, de Hengelosestraat, de Oldenzaalsestraat en de Londenstraat in Enschede. Drie auto's werden ontvreemd bij een woninginbraak aan de Mekkelholtsweg en één auto bij een woninginbraak aan de Minkmaatstraat te Enschede. Eén van de gestolen auto's van de Mekkelholtsweg werd later uitgebrand aangetroffen. Ook de auto die gestolen werd aan de Londenstraat werd later uitgebrand aangetroffen aan de Olympialaan te Enschede.

Diefstal bromfietsen

In totaal werden in dezelfde periode zes bromfietsen gestolen aan o.a. de Walhofstraat, Waalstraat en Van Leeuwenhoekstraat in Enschede.

Overige feiten

Door de verdachten werd tweemaal getankt zonder te betalen in o.a. Hengelo en Enschede. Een van de verdachten was in het bezit van een vuurwapen.

Tijdens het onderzoek werd nog een vierde verdachte, een 16 jarige jongen uit Enschede, aangehouden. Ook deze verdachte is bij meerdere misdrijven betrokken. De gestolen auto's zijn allen teruggevonden.

De verdachten zijn in bewaring gesteld in afwachting van een beslissing van justitie.(04-110646)

Letsel bij eenzijdig ongeval

Vrouw raakt gewond bij eenzijdig ongeval

Daarle

Donderdag 23 september reed een 46-jarige automobiliste uit Daarle omstreeks 09.00 uur over de Dalvoordeweg in Daarle. Zij verloor de macht over het stuur en belandde tegen een links van de weg staande boom. De vrouw werd met nog onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. (04-118399)

Automobilist aangehouden

Automobilist blijkt onder invloed van alcohol en wordt aangehouden

Almelo

Politieagenten controleerden vrijdag 24 september omstreeks 01.30 uur een 26-jarige automobilist uit Almelo op de Oosteres in Almelo. Een blaastest wees uit dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, waarop hij werd aangehouden. Ademanalyse gaf een resultaat van 0,78 promille. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (04-118866)

Verkeerscontroles

Alleen maar BOB's achter het stuur

Enschede

Donderdag 23 september werd van 18.30 tot 20.40 uur een alcohol- en snelheidscontrole gehouden aan de Lossersestraat in Enschede, daar waar een maximum snelheid van 80 km per uur geldt. In totaal werden ongeveer 340 voertuigen gecontroleerd. 8 automobilisten reden te hard (hoogst gemeten snelheid 126 km per uur) en een bestuurder droeg geen gordel. Zij zijn hiervoor bekeurd. Overtredingen met betrekking tot alcoholgebruik werden niet geconstateerd.

Van 20.45 tot 22.15 uur werd gecontroleerd aan de Klein Boekelerveldweg in Enschede. Bij ongeveer 155 automobilisten werd een blaastest uitgevoerd. Geen van de bestuurders had teveel alcohol gedronken. (04-118847)

Aanhouding voor diefstal

Verdachte aangehouden na diefstal mobiele telefoon

Almelo

Vrijdag 24 september werd omstreeks 04.05 uur melding gedaan van een conflict bij een horecagelegenheid aan de Grotestraat in Almelo. Politieagenten gingen naar genoemde locatie, waar buiten een aantal personen stond. Die avond was in de horecagelegenheid de mobiele telefoon van een 36-jarige man uit Nijverdal gestolen. Toen op een gegeven moment bij iemand een telefoon afging, pakten omstanders hem vast waarna uit de broekspijp van de man een mobiele telefoon viel. Toen de 36-jarige man zag dat dit zijn gestolen telefoon was, werd de politie gealarmeerd. De verdachte, een 41-jarige man uit Almelo, werd aangehouden. Bij fouillering werd bij hem onder meer een paar zakjes met poeder, vermoedelijk drugs, aangetroffen. Deze werden in beslag genomen. De fiets waarop de 41-jarige man gekomen was, bleek in 1999 gestolen te zijn. Ook de fiets werd in beslag genomen. De 41-jarige verdachte is voor verhoor opgesloten. Nader onderzoek volgt. (04-118891)

Alcoholcontrole

Zes bestuurders betrapt.

Hengelo

In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 september werd een alcoholcontrole gehouden op de Lansinkesweg te Hengelo. Tijdens deze controle werden zes bestuurders bekeurd voor het rijden onder invloed. Twee bestuurders bliezen een promillage van 1 en de andere vier 0,7 en 0,8 (3x). Een 21 jarige Hengelose die 0,8 promille blies zal, in verband met een eerder gepleegde overtreding in januari van dit jaar, een verplichte cursus moeten volgen. (04-118871)

Gestolen auto's terug

Twee gestolen auto's aangetroffen in Almelo

Almelo

Het slachtoffer van een woninginbraak in Geesteren van 20 september, waarbij twee auto's werden ontvreemd, zag één van de gestolen auto's staan op de Sluitersveldssingel te Almelo. Het betrof de Volkswagen Sharan, voorzien van het kenteken 55-HK-XT. Uit een nader onderzoek bleek dat ook een andere gestolen auto, een Toyota Corolla Verso, voorzien van het kenteken 37-LK-ZF, in deze omgeving stond. Deze auto werd weggenomen bij een woninginbraak aan de Singravenstraat in Tubbergen van woensdag 25 op donderdag 26 augustus 2004. Beide auto's zijn weggesleept en zullen technisch onderzocht worden. De Toyota was zwaar beschadigd aan de rechterachterzijde. Getuigen die in de tussenliggende tijd personen met deze auto hebben zien rijden worden gevraagd contact op te nemen met de politie Twente 0900-8844. Ook kan dit anoniem via lijn M, 0800-7000. (04-116930)

Inbraak in woning

Sieraden weggenomen

Losser

Op klaarlichte dag werd op donderdag 23 september een woninginbraak gepleegd in een woning aan de Enschedesestraat te Losser. De inbraak heeft vermoedelijk plaats gevonden tussen 13.45 en 14.15 uur. Er werd een raam opengebroken en vervolgens werd de bovenverdieping doorzocht. Kosten en laden werden doorzocht. Weggenomen werden sieraden en horloges. De waarde van de gestolen goederen is nog niet bekend. Door de politie wordt een buurtonderzoek verricht. (04-118341)

Diefstal

Tuinbeeldjes gestolen

Losser

In de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 september werden er uit een tuin aan de Meidoornstraat drie tuinbeeldjes gestolen. Eén van de beeldjes werd even verderop in de straat totaal vernield teruggevonden. Twee beeldjes, voorstellend een roze varkentje en een zwart witte kat zijn nog weg. De waarde van de beeldjes is niet bekend. Aangifte deed de 55 jarige eigenaresse. (04-118614)

Brandstichting

Doek openluchttheater in brand gestoken

Losser

In de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 september hebben vandalen het doek van het openluchttheater aan de Gildehauserweg te Losser in brand proberen te steken. Het materiaal wil echter niet branden m,aar wordt verpulverd. Door de brand werd het totale doek vernield. De schade bedraagt enige duizenden Euro's. (04-118400)

Verkeerscontrole

Controle op bromfietsen en gordels

Borne

Op donderdag 23 september 2004 werd er tussen 14.45 en 20.45 uur diverse verkeerscontroles in de gemeente Borne. Van 14.45 tot 16.15 uur werden bromfietsbestuurders gecontroleerd op de Bornsestraat. Veertien bromfietsen werden gecontroleerd op o.a. vermogen. Vijf bromfietsen hadden een te groot vermogen. Eén bestuurder had geen gele plaat aan de voorzijde van de bromfiets en een andere had een oranje plaat ipv een gele. Bij een controle op het negeren van de verkeerslichten op de kruising van de Hoofdstraat en de Albergerweg in Zenderen werden tussen 16.30 en 18.00 elf bestuurders bekeurd voor het negeren van het rode verkeerslicht. Tussen 19.00 en 20.00 uur werd er wederom gecontroleerd op het gebruik van de autogordel op de Rondweg. Hier werden zes bestuurders bekeurd en één bestuurder voerde verkeerde/verblindende verlichting. De laatste controle vond plaats op de Stroom-Eschlaan en de Bornerbroeksestraat tussen 20.00 en 20.45 uur. Hierbij werd aandacht besteed aan de verlichting van auto's en fietsen. Er werden geen overtredingen geconstateerd. (04-118814)

Harrie Holslag/Ageeth Doldersum: 053-4555588


---- --