Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-149

Den Haag, 24 september 2004

Gemeentelijke administratieve lasten in kaart gebracht

Ongeveer 8% van de administratieve lasten uit wet- en regelgeving van het rijk komt via gemeentelijke loketten bij het bedrijfsleven. Dat correspondeert met een bedrag van ¤ 1.369 miljoen aan administratieve lasten. Gemeenten hebben daarbij de ruimte om de uitvoering aan te passen aan lokale omstandigheden. Met de lokale regels die zich daarop richten, is ¤ 205 miljoen aan additionele administratieve lasten gemoeid, vooral voortkomend uit de lokale uitvoering van de wet Milieubeheer. Met autonome regelgevende bevoegdheden van gemeenten is additioneel ¤ 52 miljoen aan administratieve lasten voor de bedrijven gemoeid. Deze lasten vloeien vooral voort uit het vergunningenbeleid. Dit blijkt uit een rapport met de uitkomsten van een inventarisatie van de administratieve lasten vanuit gemeentelijke regelgeving dat vandaag naar de Kamer is gezonden.

Het totaal aan administratieve lasten voor bedrijven vanuit de gemeentelijke regels (¤ 257 miljoen) is in verhouding tot de administratieve lasten die binnen de rijksregels voor bedrijven ontstaan (¤ 16,4 miljard) gering van omvang. Dit maakt de noodzaak van het terugdringen van deze lokale administratieve lasten echter niet kleiner. Een deel van de lasten, zoals doorlooptijden van aanvragen van vergunningen, de daarbij verschuldigde leges en gemeentelijke belastingen, wegen voor de bedrijven immers zwaar, maar tellen niet mee in de gemeten administratieve lasten. Bovendien biedt het in kaart brengen van de administratieve lasten en de mogelijkheden om deze terug te dringen de gemeente een handvat voor een verdere professionalisering van de gemeentelijke organisatie.

Naar tijdens het onderzoek is gebleken zijn dit aspecten, die de deelnemende gemeenten waarderen.

De aanpak van de administratieve lasten vanuit de autonome gemeentelijke regels en de lokale bevoegdheden in het kader van het medebewind behoort vanzelfsprekend tot de verantwoordelijkheid van de gemeentelijke overheid. Het is de keuze van de gemeente om al dan niet op het terugdringen van deze lasten in te zetten en aldus te investeren in de verhouding met het lokale bedrijfsleven.

Echter om een dergelijke aanpak te faciliteren en te stimuleren is in het kader van dit onderzoek ook een instrument ontwikkeld, dat gemeenten zelfstandig in staat stelt de lokale administratieve lasten in kaart te brengen en knelpunten daarin aan te pakken.

Het kabinet wil in het kader van het GSB-programma 2005 ­ 2009 met gemeenten tot prestatieafspraken over het terugdringen van de lokale administratieve lasten komen. In het voor dit najaar aangekondigde plan van aanpak voor het terugdringen van de administratieve lasten vanuit de regelgeving van medeoverheden zal dit door de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nader worden uitgewerkt.

Het volledige rapport is beschikbaar via het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/IPAL04-271.doc