Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IFRS is allang ingevoerd

Gevolgen IFRS ook voelbaar voor MKB

Amsterdam, 24 september 2004 Volgens Prof. dr. J.M.J. Blommaert, hoogleraar financial accounting bij de Universiteit van Tilburg, is IFRS (International Financial Reporting Standards) allang ingevoerd. Hij zei dit tijdens een opmerkelijke toespraak op het accountancycongres van AccountView afgelopen 16 september. Hoewel IFRS vanaf 1 januari 2005 alleen geldt voor beursgenoteerde ondernemingen, krijgt ook het midden- en kleinbedrijf stilaan te maken met de gevolgen hiervan, aldus Blommaert.

In zijn toespraak met als titel IFRS, gevolgen voor het MKB gaf Blommaert aan dat de regels voor de Jaarrekening de afgelopen jaren al langzamerhand zijn uitgebreid op basis van de International Accounting Standards (IAS) en IFRS. De regelgevers gaan zich nog wel bezighouden met vereenvoudigde toelichtingen voor het MKB, maar de inhoud zal niet meer wezenlijk wijzigen , meldde Blommaert. De aangescherpte regelgeving heeft ook positieve kanten. De gemiddelde balans zegt nog zo weinig over de daadwerkelijke vermogenspositie van de onderneming dat een bijstelling vereist is.

Op 1 januari 2005 treedt IFRS, het nieuwe stelsel van standaarden voor de financiële verslaglegging, in werking. Vanaf deze datum dienen vrijwel alle beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeringsmaatschappijen IFRS over te nemen en in hun geconsolideerde jaarrekening toe te passen. De belangrijkste veranderingen treden op bij de waardering van goodwill, voorzieningen als verplichtingen, immateriële activa en de verwerking van pensioen- en/of optieplannen. Vooruitlopend op de indirecte gevolgen van IFRS voor de standaard geldende Nederlandse verslagleggingregels biedt AccountView voor het midden- en kleinbedrijf een rapportagemodule volgens de nieuwe standaarden.

Prof. dr. J.M.J. Blommaert is hoogleraar Financal Accounting bij het departement Accounting & Accountancy van de Universiteit van Tilburg en tevens hoogleraar bedrijfseconomie bij het centrum voor bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Leiden. Hij hield zijn presentatie tijdens het jaarlijkse accountancycongres van AccountView. Ruim 250 accountants informeerden zich over de nieuwste trends in de automatisering voor administratie- en accountantskantoren, zoals de elektronische aangifte, online boekhouden en IFRS.

Over AccountView

Sinds 1987 levert AccountView modulair opgebouwde business software aan meer dan 12.000 klanten in Nederland, Duitsland en Engeland. Deze flexibele en snel te implementeren software automatiseert en integreert meerdere bedrijfsprocessen, waaronder de financiële administratie, handel, logistiek, project- en urenadministratie, relatiebeheer en accountancy - al dan niet met een internetkoppeling. AccountView wordt verkocht en ondersteund door een netwerk van onafhankelijke partners die evenals AccountView de nadruk leggen op langdurige relaties. Bekende namen in het klantenbestand van AccountView zijn onder andere: Allianz Europe, De Jong Intratours, GIBO Groep, Toyota Industrial Equipment Nederland, KLM Exel, Mazars en Free Record Shop Online. Meer informatie over AccountView vindt u op www.accountview.com.