Ingezonden persbericht


Elektronische Nieuwsbrief
van de PvdA-Haarlem

Jaargang 03, nummer 50, vrijdag 24 september 2004
==========

zaterdag 2 oktober 2004

naar het Museumplein in Amsterdam

NS-station Haarlem, perron 8, de trein naar Amsterdam CS om 11.11 uur

De PvdA-Haarlem roept iedereen op om volgende week zaterdag 2 oktober te demonstreren tegen de voorstellen van kabinet Balkenende II.

Meer info ga naar de PvdA-website of direct naar pagina: http://www.pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/200000963/realItemId/200000963/pageId/45636/instanceId/37412/

==========

In deze Nieuwsbrief:

Uit de fractie


. PvdA blij met komst van nieuwbouw van dagverblijf van lichamelijk en verstandelijk gehandicapten in Meerwijk
. Aanpak schouwburg komt er aan

. Straten-Generaal van 18 september jl. succesvol
. Column Stan Kaatee: 'Raaks again: prestigeobject?'

Uit de afdeling


. Beter een hete herfst dan een koude winter!

Op de agenda

==========

Uit de fractie

PvdA blij met komst van nieuwbouw van dagverblijf van lichamelijk en verstandelijk gehandicapten in Meerwijk

In de vergadering van de commissie Stedelijke ontwikkeling van 16 september j.l. heeft onze en andere fracties waardering uitgesproken voor het bestemmingsplan Meerwijk Centrum. Het functioneel programma omvat onder meer de realisering van een divers aanbod van woningen w.o. sociale woningen, een nieuwe Vomar, scholen die uiteindelijk de brede school moeten gaan vormen, nieuwbouw voor Schalkererf. Maar ook woningen en een dagverblijf voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Met vooral het laatste onderdeel is onze fractie verguld. Hierdoor wordt een concrete stap gezet in het integratieproces van gehandicapten in onze samenleving en ook nog in een wijk waar voldoende voorzieningen aanwezig zijn in de directe omgeving

Wel betreurde onze fractie het dat het plan niet op de volledige steun van de bewoners kon rekenen. Twee locaties zijn op weerstand gestuit, omdat bewoners zich benadeeld voelen. Zij hebben zich krachtig georganiseerd en de politici willen overtuigen van de nadelen. Het ging hier om zaken als afname van speelgelegenheid, gevreesd werd voor verkeersonveilige situaties, er zou als gevolg van de hoogte van enkele locaties problemen ontstaan met de hoeveelheid bezonning en toename van parkeerdruk. Kortom allemaal zaken die serieus genomen dienden te worden zonder het Functioneel Programma schade te berokkenen. Eendrachtig met de coalitiepartijen hebben wij de wethouder weten te overtuigen van het belang verdwijnend groen en speelruimte te compenseren hetgeen geschiedde.

Meerwijk Centrum is onderdeel van een groter uitvoeringsplan n.l. Schalkwijk 2000+. In dat plan worden voorstellen uitgewerkt die moeten leiden tot een duurzaam en kwalitatief woon- en leefmilieu voor de komende dertig jaar. Bij de opstelling ervan zijn vele partijen betrokken, waarbij de inbreng en instemming van de bewoners een factor van belang is geweest. En zo heeft met het vaststellen van het bestemmingsplan van Meerwijk Centrum, het plan Schalkwijk 2000+ een krachtige impuls gekregen! (Rineke Mesman, c.m.mesman@freeler.nl, raadslid Haarlem)

Aanpak schouwburg komt er aan

De renovatie van de Stadsschouwburg houdt de politieke gemoederen in Haarlem al een tijdje bezig. Na het Patronaat en de Toneelschuur moesten de Schouwburg en het Concertgebouw de volgende twee cultuurpodia worden die onder het mes moesten om Haarlem als cultuurstad op de kaart te zetten. De renovatie van het Concertgebouw die in zijn nieuwe gedaante Philharmonica gaat heten is wel ongeveer rond. De heropening zal zijn in oktober 2005. Bij de renovatie van de Stadsschouwburg zijn de knopen nog steeds niet doorgehakt. De oorspronkelijke plannen bleken erg duur. Er wordt geprobeerd om via sponsors extra geld binnen te krijgen, maar dat blijkt toch moeilijker dan men dacht. Er zijn daarom ook goedkopere varianten voorgesteld. Het lastige van de politieke discussie in de afgelopen maanden was dat we eigenlijk niet de goede cijfers op tafel hadden. De keuze voor een soberder gebouw kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor de exploitatie.

De gemeente geeft elk jaar aan de Stichting Stadsschouwburg en Concertgebouw subsidie om de exploitatie rond te krijgen en ziet dat bedrag liever, zeker in deze tijd, niet stijgen. Woensdag 22 september heeft B&W een aantal scenario's gepresenteerd waarin eindelijk helder de goede cijfers op tafel kwamen. We waren blij met de helderheid maar de gegevens maakten ons verder niet erg vrolijk. Als we als voorwaarde stellen dat de exploitatiesubsidie niet mag stijgen dan moet er heel sober worden geprogrammeerd. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat veel commerciële producties, minder artistieke hoogstandjes en drie dagen in de week open. B&W kiest voor een groeivariant waarin begonnen wordt met zo'n kale programmering, maar waarin ook ruimte is om door te groeien naar een meer volwaardig en artistiek verantwoord aanbod. Dat lijkt op het eerste gezicht een verstandige keus. Voor wat betreft de renovatie van het gebouw kiest B&W voor een tussenvariant waarin de plannen van de renovatie van het gebouw zelf ongewijzigd doorgaan, en het ook geplande voorgebouw wordt geschrapt. In de meest sobere variant, die ook nog steeds een betaalbare exploitatie mogelijk maakt, worden ook de plannen voor het theatergebouw zelf aangepast. De keuze voor de middenvariant betekent dat er meer geld moet worden vrijgemaakt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

De politieke discussie over de voorstellen heeft nog niet plaats gevonden. Die begint op 1 oktober in een bijeenkomst van de commissie Cultuur. Wij moeten in de fractie nog overleggen over ons standpunt. Het zal echter duidelijk zijn dat in deze tijd van hele forse bezuinigingen de optie van extra geld niet direct voor de hand ligt. En we moeten niet vergeten dat met de nieuwbouw van Toneelschuur en Patronaat en de renovatie van Concertgebouw en Stadsschouwburg hoe dan ook een enorme impuls wordt gegeven aan Haarlem als cultuurstad. (Jan de Ridder, deridder@pscw.uva.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Straten-Generaal van 18 september jl. succesvol

Afgelopen zaterdag hebben de lokale PvdA-fractie en de Jonge Socialisten, net als in tientallen andere plaatsen, actie gevoerd tegen het kabinet Balkenende II. Samen met Tweede-Kamerlid Ferd Crone en fractievoorzitter Stan Kaatee voerde men gesprekken met winkelend publiek in de Haarlemse binnenstad en deelde men flyers uit. Onder de noemer van de BeterBegroting geeft de PvdA in deze flyer haarscherp aan wat de sociaal-democraten voorstaan ten op zichte van het kabinet Balkenende II. (Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl)

Column Stan Kaatee: 'Raaks again: prestigeobject?'

Binnenkort wordt het spannend voor Haarlem bij de Raad van State: de uitslag van rechtszaak tegen de gemeente over de sloop van de HBS-A aan het begin van de Raaks.

Ko van Leeuwen schreef deze week in zijn - overigens zeer lezenswaardige - historische rubriek in het Haarlems Dagblad dat de gemeente waarschijnlijk niet wil wijken met de bouwplannen omdat het nu een "prestigekwestie" is geworden. Ik kan u verzekeren: niets is minder waar. Ikzelf ben geen rabiaat tegenstander, noch een warm voorstander. Ik weet ook zeker, en iedereen die hem kent zal het beamen, dat de Raaks ook voor wethouder Jur Visser geen prestigezaak is. Waar het om gaat: de gemeente heeft 4 jaar geleden een keuze gemaakt in een volledig democratisch proces, met vele insprekers en volop mogelijkheden voor duizenden Haarlemmers om mee te stemmen. Daarna zijn de contracten getekend en je moet gaan beginnen. Met nadruk stel ik dat de gemeente daarbij geen fouten heeft gemaakt: keurig zijn de (inspraak-)procedures gevolgd. De keuze toen werd overigens ook gesteund door de Welstandscommissie en de sjieke vereniging Haerlem, beiden een paar jaar later alsnog tegenstander. De luxe om zo snel van standpunt te wisselen, kan het gemeentebestuur zich echter niet veroorloven. Nu de plannen weer terug draaien kost miljoenen en dat geld hebben we niet. Iedereen die dat ontkent of bagatelliseert, schetst bewust een verkeerde stand van zaken. En als we het geld wel zouden hebben, zou ik het er persoonlijk niet aan uit willen geven ook. Je kunt niet bezig blijven met plannen maken. Daarnaast heeft de Partij van Arbeid belangrijkere zaken te financieren dan een projectontwikkelaar. De rijksbezuinigingen die over Haarlem heenkomen laten ons daaraan geen enkele twijfel.

Bedankt overigens voor de vele reacties op mijn vorige column: ik stel dat zeer op prijs. Ik probeer zoveel mogelijk te antwoorden, maar zonder secretaresse en met maar één dag per week als raadslid valt dat niet altijd mee. Vergeeft u me dat?

Tot slot: Mag ik u bij de waterschapsverkiezingen nog wijzen op de kandidatuur van onze partijgenoot Johan Walter? Hij heeft niet gefraudeerd met handtekeningen en zijn opvattingen kunt u lezen op: www.rijnlandkiest.nl/walter. Ik kan hem u van harte aanbevelen!

(Stan Kaatee, stan.kaatee@xs4all.nl, fractievoorzitter PvdA-Haarlem)

Uit de afdeling

Beter een hete herfst dan een koude winter!

Op dinsdag 28 september organiseert de PvdA afdeling Haarlem een bijeenkomst over de gevolgen van de onlangs gepresenteerde Miljoenennota van het kabinet Balkende 2. De bijeenkomst vindt plaats in wijkcentrum Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20 in Haarlem. De aanvang is om 20.00.

In de Miljoenennota staan voorstellen die een ernstige achteruitgang betekenen voor de sociale voorzieningen, onderwijs en zorg. Het kabinetsbeleid leidt tot dalende koopkracht die vooral de laagste inkomens extra zullen voelen. En ook komt er beduidend minder geld beschikbaar voor de gemeenten. Dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor het voorzieningenniveau op lokaal niveau.

Wat betekenen deze maatregelen voor de Haarlemmer? En voor Haarlem? Wat vindt de Tweede Kamer fractie van PvdA van de Miljoenennota. En welke alternatieven stelt ze voor. En hoe gaat de PvdA in Haarlem om met de gevolgen van het bezuinigingsbeleid? Saskia Noorman - den Uyl, lid van de Tweede kamer fractie van de PvdA en Maarten Divendal, wethouder financiën voor de PvdA in Haarlem zullen ingaan op bovenstaande vragen. Stan Kaatee, fractievoorzitter van de Haarlemse PvdA gemeenteraadsfractie zal hierop een eerste reactie geven.

Het bestuur van de PvdA in Haarlem nodigt belangstellende van harte uit om onder het motto Beter een hete herfst dan een koude winter mee te praten over de gevolgen van de Miljoenennota en hoe er op moet worden gereageerd. (Louisan Pot, louisan.pot@planet.nl, bestuurslid PvdA-Haarlem)

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

28 september 20.00 uur - Themabijeenkomst PvdA over de Miljoenennota, wijkcentrum Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20 (zie boven) 2 oktober 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Rineke Mesman en statenlid Bert Bruijn op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 6 oktober 20.00 uur - Regionale PvdA-bijeenkomst over de nota Ruimte 7 oktober 20.00 uur - Regiobijeenkomst over de nota Ruimte voor alle PvdA leden in het gebied Midden en Zuid Kennemerland. Sprekers: Co Verdaas, PvdA Tweede-Kamerlid, Peter Visser, PvdA-statenlid en Jos Lambrechtsen, Projectleider Nota Ruimte (VROM), locatie: Pest en Dolhuis, Schotersingel 2b 19 oktober 20.00 uur - Politiek Café over wonen georganiseerd door verschillende politieke partijen, café XO, Grote Markt 28 oktober 20.00 uur - Themabijeenkomst PvdA over de Gemeentelijke begroting 6 november 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 30 november - bijeenkomst georganiseerd door de Jonge Socialisten 4 december 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Jan de Ridder en statenlid Bert Bruijn op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 14 december 20.00 uur - Ledenvergadering waarin het fractieprofiel wordt vastgesteld en de groslijst- en programmacommissie worden ingesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, locatie: Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20

vrijdag 8 oktober 2004 - volgende editie

==========

Emailadressen:
Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/ Europees Verkiezingsmanifest: http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/ Concept-Beginselprogramma: http://pvda.nl/download.do/id/100011593/cd/true/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: helgakoper@schurer.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========

Copyright © 24-09-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem

****************




---- --