Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG VERWACHT MEER EFFICIËNTIEVERBETERING BIJ GEMEENTEN

De VNG gaat er van uit dat de komende begrotingen meer besparingen in de sfeer van efficiëntiekortingen laten zien. Dit stelt de VNG in reactie op een artikel waarin Berenschot stelt dat gemeenten bezuinigingsmogelijkheden die de burgers minder pijn doen nog onvoldoende hebben benut.

De komende tijd breidt de VNG haar ondersteuningsaanbod aan gemeenten uit met het project benchmarking en het project bestuurskracht. Binnen het project bestuurskracht staat de versterking van samenwerking tussen gemeenten op bijvoorbeeld het terrein van ICT en de sociale diensten centraal. Benchmarking richt zich op prestatievergelijking tussen gemeenten. Beide projecten hebben tot doel de efficiëntie van gemeenten te verbeteren.

De VNG is het met Berenschot eens dat de oplossing voor de bezuinigingen niet is gelegen in het ontslaan van personeel. Het afvloeien van personeel brengt een forse verhoging van de kosten van wachtgelden en prepensioen met zich mee. Daarbij verwacht de VNG dat de arbeidsmarkt op niet al te lange termijn weer zal aantrekken. Gemeenten moeten zien te voorkomen dat zij, net als enkele jaren geleden, problemen krijgen met het aantrekken van geschikt personeel. Een groot deel van het gemeentepersoneel heeft een uitvoerende functie. Een vermindering van het personeel zal dan ook voor de burgers negatieve gevolgen met zich meebrengen.