CBS

Producentenvertrouwen industrie vrijwel stabiel

Het producentenvertrouwen in de industrie is in september 2004 uitgekomen op 0,7. Dit is een fractie hoger dan het cijfer van augustus. Het vertrouwen van de producenten is al een aantal maanden redelijk stabiel en ligt ver boven het dieptepunt in juni 2003. Ondernemers zijn positiever over de toekomstige productie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ondernemers verwachten een hogere productie

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. In vergelijking met augustus zijn de ondernemers in september duidelijk optimistischer over de verwachte productie in de komende drie maanden. Dat geldt vooral voor de producenten van consumptiegoederen. Daartegenover staat dat het oordeel van ondernemers over de voorraden eindproduct en de orderpositie negatiever is.

Orderportefeuille groter

In augustus hebben de ondernemers in de industrie vrijwel evenveel orders ontvangen als in juli. Ondernemers zijn hierover iets minder tevreden. De orderportefeuille van de industrie is echter groter dan een maand eerder. Dit geldt voor de producenten van consumptiegoederen en investeringsgoederen.

Eén op de zes ondernemers verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl één op de zeventien ondernemers juist van plan is personeel aan te trekken. Vooral ondernemers in de investeringsgoederenindustrie willen meer personeel. Eén op de acht ondernemers verwacht een stijging van de verkoopprijzen. Dat geldt vooral voor de producenten in de chemie en kunststof, de textiel en de basismetaal.

Technische toelichting

Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website.

PB04-149

24 september 2004

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht