VRIJE ACADEMIE DEN HAAG
http://www.vrijeacademie.org

De Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten sluit?!

VOOR DIT GELD DOEN WE HET NIET!

De wethouder van Financiën en Cultuur van de gemeente Den Haag, mw. drs. L.E.J. Engering-Aarts, stelt in het concept Kunstenplan voor om in gesprek met de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten te komen tot een realistisch plan voor de Vrije Academie als Werkplaats voor Beeldende Kunsten. Voorgesteld wordt de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten voor het eerste half jaar van 2005 een subsidiebedrag van 106.000 euro te verlenen. Dit komt neer op een korting van 33% voor het eerste half jaar t.o.v. het huidige subsidieniveau.

Nu bedragen de vaste huisvestingslasten van het pand van de Vrije Academie voor dat halve jaar al bijna 80% (76.500 euro) van het voorgestelde bedrag. Dit betekent dat er iets meer dan 20% (29.500 euro) resteert om het instituut ook daadwerkelijk te runnen. Net genoeg voor één kracht om de deur open en dicht te doen. Een werkplaats is meer dan een kale ruimte om te werken. Dat is en blijft het uitgangspunt voor de Vrije Academie.

Het geld is echter al niet genoeg om de verplichtingen aan het personeel, dat ontslagen moet worden, na te komen. Het bestuur en de directie kunnen dan ook niet verheugd zijn over de erkenning door de gemeente van de positieve beleidspunten in het nieuwe beleidsplan van de Vrije Academie. Er kan van een instelling niet het onmogelijke worden gevraagd.

De Vrije Academie hoopt dat de gemeenteraad meer realiteitszin heeft en het subsidiebedrag op een aanvaardbaar niveau zal brengen. Zo niet, dan kan bestuur en directie niet anders dan de deuren sluiten en verliest Nederland een uniek instituut.

De Vrije Academie, Werkplaats voor Beeldende Kunsten Paviljoensgracht 20-24
2512 BP DEN HAAG
tel: 070-3638968
fax: 070-3561165
e-mail: info@vrijeacademie.org
website: www.vrijeacademie.org
Contactpersoon: Ingrid Rollema, directeur (tel.nr. 070-3638968)

24 sep 04 14:00