Provincie Overijssel

Provincie: Rijk moet ontwikkeling Hart van Zuid niet vertragen

Het kabinet moet snel duidelijk geven over de monumentenstatus van 26 objecten in Hart van Zuid. De ontwikkeling van dit voormalige bedrijventerrein in Hengelo en de nieuwbouw van het ROC Oost-Nederland aldaar loopt anders ernstige vertraging. Dat schrijven Gedeputeerde Staten aan staatssecretaris Van der Laan (OCW).

Het Cuypersgenootschap heeft OCW gevraagd om 26 objecten in het gebied Hart van Zuid aan te wijzen tot rijksmonument. Het provinciebestuur dringt nu aan op een snelle behandeling.

Deuren openen
Het ROC wil de deuren openen in 2007, om dat te kunnen halen moeten de bouwwerkzaamheden in het najaar van 2005 beginnen. "Wij zien de nieuwbouw van het ROC Oost-Nederland als wezenlijke eerste stap in het uitvoeringsproces van het Hart van Zuid", zo schrijft het college.

Vorig jaar ondertekende de provincie het door de gemeente Hengelo opgestelde convenant "Behoud cultureel Erfgoed". De Rijksdienst voor de Monumentenzorg deed dat ook. Doel was juist een goede afstemming tussen het industriële erfgoed en nieuwe ontwikkelingen in het gebied. De 'parels' in het gebied zouden behouden moeten blijven.

Historische bedrijventerreinen
De bedrijventerreinen van Stork en Dikkers vormen een van de oudste grootschalige historische industrieterreinen van Nederland (50 hectare). Hergebruik van dit industriële erfgoed is een belangrijk uitgangspunt bij de plannen voor het Hart van Zuid. Recentelijk droeg de provincie nog een miljoen euro bij aan het project om de herontwikkeling mede mogelijk te maken.

Kijk ook op de site van Hart van Zuid

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel