BVE RAAD

Bve Raad: Beroepsonderwijs essentieel voor kenniseconomie

Het beroepsonderwijs is de 'betonnen vloer' onder de kenniseconomie. Het debat over de kenniseconomie concentreert zich te veel op het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Het beroepsonderwijs is te weinig in beeld. Investeren in het beroepsonderwijs is een noodzakelijke voorwaarde voor versterking van de kenniseconomie en ook nodig om het beroepsonderwijs in de breedte en de diepte te vernieuwen. Dat stelt de Bve Raad in een brief aan de voorzitters van de Tweede Kamerfracties in de aanloop naar de algemene politieke beschouwingen.

Het kabinet heeft doelstellingen als versterking van de kenniseconomie en sociale cohesie en integratie hoog in het vaandel. De Bve Raad onderschrijft die van harte. Maar de raad constateert met teleurstelling dat in de Rijksbegroting 2005 de noodzakelijke randvoorwaarden om deze doelstellingen te realiseren, in feite ontbreken.

De Bve Raad somt in zijn brief aan de fractievoorzitters een groot aantal punten op om aan te tonen dat het Kabinet onvoldoende zijn verantwoordelijkheid waar maakt. Zo wordt er bezuinigd op onderwijs in plaats van fors te investeren. Nederland blijft zodoende ver achter bij de andere Europese landen. Ook de resultaten van het Innovatieplatform acht de Bve Raad onvoldoende.

De ambitieuze doelstellingen van het Kabinet op het punt van sociale cohesie en integratie worden eveneens volstrekt onvoldoende met concrete plannen en acties ingevuld. Een brede aanval op het voortijdig schoolverlaten komt er niet. Extra investeringen in onderwijsinstellingen voor dat doel evenmin. De Bve Raad betreurt dat omdat zo'n aanpak wel nodig is om de zogeheten Lissabon-doelstellingen voor het terugdringen van schooluitval te halen. De maatregelen van het kabinet op het terrein van inburgering en educatie leiden er voorts toe dat het stelsel van beroepsonderwijs en volwasseneneducatie gedeeltelijk wordt afgebroken.

De sector beroepsonderwijs en volwasseneneducatie is zeer wel in staat een wezenlijke bijdrage te leveren aan de versterking van de kenniseconomie en van de sociale cohesie en integratie. Daarvoor is dan wel nodig dat er wordt geïnvesteerd in het beroepsonderwijs en tevens compensatie wordt geboden voor de drastische bezuinigingen bij de inburgering en educatie.

De Bve Raad doet een klemmend beroep op de fractievoorzitters om tijdens de algemene politieke beschouwingen het Kabinet op deze punten te bewegen over de brug te komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen van Eijk, persvoorlichter van de Bve Raad
telefoon: (030) 22 19 811 of 06 - 204 207 36, e-mail: jp.vaneijk@bveraad.nl.

Als landelijke branche- en werkgeversorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt 625.000 deelnemers en 50.000 werknemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het middelbaar beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.

24 sep 04 14:33