Politie Friesland

Politieberichten van 24/09 07.00 uur en 13.00 uur

Fryslân 24-09-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur via 0900 - 8844 bellen met bureau Communicatie.

Leeuwarden: vervolg dodelijke steekpartij
Naar aanleiding van de dodelijke steekpartij in de Grote Hoogstraat kan nog het volgende worden gemeld. Vandaag zal een buurtonderzoek in de buurt van de plaats delict worden ingesteld. Ook is zoeking gedaan in de woning in Leeuwarden waar de verdachten zijn aangehouden. Zaterdag zal sectie op het slachtoffer worden verricht. De twee verdachten zijn in verzekering gesteld.
Daarnaast wil de politie graag in contact komen met eventuele getuigen en vraagt deze personen om te bellen met politie Fryslân: 0900 8844.

Lemmer: rijbewijs hardrijder ingevorderd
Op donderdag is om 21.15 uur een snelheidsovertreder aangehouden op de A6 bij Lemmer. De 55-jarige inwoner van Landsmeer reed met een gecorrigeerde snelheid van 176 km/u richting de Noordoostpolder. Ter plaatse is maximaal 120 km/u toegestaan. Het rijbewijs is ingevorderd.

Stiens: aanrijding met letsel
Op donderdag heeft omstreeks 16.00 uur een aanrijding plaatsgevonden op de Bredyk waarbij twee personenautos betrokken zijn geraakt. Een van de automobilisten, een 77-jarige Leeuwarder raakte gewond. Ook zijn passagier, zijn 81-jarige echtgenote, liep ook letsel op. Beiden zijn per ambulance naar het MCL Zuid te Leeuwarden vervoerd en opgenomen. De vrouw raakte lichtgewond. De man liep nekletsel op. Verder zijn er geen details bekend omtrent de conditie van de slachtoffers. Een 77-jarige Leeuwarder stak de Bredyk over. Op dat moment reed daar een 29-jarige automobilist uit Metslawier. De automobilist uit Metslawier kon een aanrijding niet voorkomen. Het rijbewijs van de 77-jarige bestuurder is in verband met
gezondheidsredenen ingevorderd.

Tzum: personenauto gestolen en auto-inbraken
In de nacht van donderdag op vrijdag is een rode Volkswagen Diesel, type 3, weggenomen aan de Fabrieksweg. De auto draagt het kenteken GN-HP-09. De auto stond afgesloten. De auto had als bijzonder kenmerk dat er koplampen van type 4 in geplaatst zijn. Verder had de auto op de achterklep twee bijgewerkte roestplekken. Een 45-jarige inwoonster van Tzum deed aangifte.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Donderdag is omstreeks 13.00 uur een winkeldief aangehouden in een warenhuis aan het Ruiterskwartier. De verdachte, een 33-jarige Litouwer woonachtig in Jonava, paste een jas en liep hiermee naar buiten zonder af te rekenen. De verdachte is overgebracht naar het bureau en is inmiddels overhoord.
Ook rond 19.00 uur is een 40-jarige winkeldief uit Leeuwarden aangehouden. Deze keer in een supermarkt aan het Cambuurplein. De verdachte is aangehouden door beveiligingspersoneel. Een
beveiligingsbeambte was getuige van de diefstal. Een 30-jarige inwoner van Oudeschoot heeft aangifte gedaan.

Scharnegoutum: verkeerscontrole
Donderdag is tussen 16.45 en 18.00 uur een verkeerscontrole uitgevoerd aan de Zwettewei. Aanleiding is de tijdelijke geslotenverklaring die in vele gevallen genegeerd wordt door automobilisten. Daarnaast zijn er meerdere klachten van dorpsbewoners over gevaarlijke situaties voor fietsers en voetgangers bij de politie binnengekomen. Er zijn 72 overtredingen geconstateerd. De overtreders ontvangen binnenkort een boete van E 45,--. Voor deze gerichte verkeersactie zijn twee agenten ingezet. De politie zal deze actie de komende maanden herhalen.

Leeuwarden: diefstal bouwbedrijf
Op donderdag is tussen 09.00 en 13.00 uur een inbraak gepleegd bij een bouwbedrijf aan de Van Loonstraat. Er zijn 21 putdeksels weggenomen. De putdeksels waren opgeslagen op een parkeerterrein wat omheind was met afgesloten hekwerk. Een 31-jarige inwoner van Drachten heeft aangifte gedaan.

Wolvega: getuigenoproep na ramkraak bij carrosseriefabriek In de nacht van donderdag op vrijdag is er een kraak gepleegd bij een carrosseriefabriek aan de Industrieweg. Er zijn in totaal 29 autobanden weggenomen waarvan 7 stuks Goodyear R22,5 RHT 385/65 en 22 stuks Michelin 385/65. Men kwam binnen door een vrachtwagen door het hek aan de noordzijde van het complex te rijden. De totale schadepost wordt geschat op E 14.000,--. Binnen de hekken is een houtcontainer leeggehaald en op de vrachtwagen gezet. Vervolgens heeft men de autobanden in de container gegooid en is men met de buit weggereden. Een 53-jarige inwoner van Wolvega heeft aangifte gedaan.
Getuigen of personen die bijzonderheden hebben gezien worden gevraagd om dit te bij de politie te melden via 0900 8844.

Zwaagwesteinde: inbraak tuincentrum
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een tuincentrum aan de Bovenweg. Er is geld uit een frisdrankautomaat weggenomen. Daarnaast zijn kasten en bureaus doorzocht waarbij zaken zijn geforceerd. De politie stelt een onderzoek in. Er is aangifte gedaan door een 46-jarige inwoner van Zwaagwesteinde.

Sneek: na 20 jaar rijden zonder rijbewijs aangehouden
Op dinsdag is om 21.00 uur een 43-jarige inwoner van Littenseradiel op de A7 aangehouden. Hij zat tijdens de rit mobiel te bellen. In eerste instantie had deze automobilist zijn rijbewijs niet bij zich. Daarom heeft de politie hem verzocht dat hij zich moest melden bij het bureau om het rijbewijs te laten zien. Toen de man zijn rijbewijs toonde bleek dat de einddatum 14/03/1984 was. De bestuurder had ruim 20 jaar zonder rijbewijs gereden en was nog niet eerder gecontroleerd. Er is proces-verbaal opgemaakt. De automobilist heeft aangegeven dat hij opnieuw zijn rijbewijs wil gaan halen. Hij gaat binnenkort weer rijlessen volgen.