Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 24 september 2004


Vragen van het lid Arib en Verbeet (beide PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over vergoeding medicijn memantine tegen Alzheimer


1.


Is het waar dat memantine een medicament dat voorgeschreven wordt aan Alzheimerpatiënten, nog steeds niet wordt vergoed? 1


2.


Bent u nog steeds van mening dat de therapeutische waarde van memantine nog niet is bewezen en dat er twijfels zijn over de waarde van behandeling, in het bijzonder voor patiënten met de ernstige vorm van de ziekte van Alsheimer?


3.


Bent u bereid uw overwegingen om memantine niet te vergoeden te heroverwegen, nu blijkt dat het noodfonds Ebixa voor Alzheimerpatiënten niet meer in staat is patiënten die zelf dit medicament niet kunnen betalen, financieel te steunen?


4.


Bent u op de hoogte van de recente beslissing van het CBO van 21 september jl., om memantine toe te voegen aan het behandelprotocol? Klopt het dat deze beslissing overeenkomt met het eerdere advies van het College van Zorgverzekeringen, waarin gesteld werd dat deze medicijn eventueel voor behandeling van patiënten in aanmerking komt, maar dat dit dan geprotocolleerd dient te worden onder verantwoording van een specialist met ervaring in de behandeling van Alzheimerpatiënten? Waarom hebt u dit advies destijds niet overgenomen?


5.


Deelt u de mening dat het vergoeden van memantine ouderen in staat stelt langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en dat op de lange termijn dit middel de kwaliteit van leven Alzheimerpatiënten kan verbeteren en bovendien kostenbesparend kan werken in de zorg?


* de Telegraaf 24 september 2004

* Vragen van de heer Buijs juli 2003