Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 24 september 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het geneesmiddelenconvenant


1. Is het waar dat u met de convenantpartijen die betrokken zijn bij het geneesmiddelenconvenant hebt gesproken over de verlenging van het convenant voordat u de Kamer hebt ingelicht over de volumegegevens van het laatste half jaar? 1


2. Is het waar dat Nefarma ook bij de voortzetting van het convenant betrokken wordt? Zo ja, waarom en wat heeft Nefarma te bieden in ruil waarvoor?


3. Is het waar dat Nefarma een prijsdaling voor octrooivrije specialités heeft aangeboden, zoals die overigens al in het convenant is opgenomen als toezegging van de apothekers en als opbrengst van het convenant?


4. Deelt u de mening dat wanneer er een convenant gesloten zou worden waarin afgesproken wordt dat Nefarma de prijs van octrooivrije specialités verlaagt in ruil voor uitstel van herijking van het GVS, de overheid, en dus de burger via de premie, feitelijk twee maal betaalt voor hetzelfde?


5. Is al besloten tot verlenging van het convenant? Zo nee, wilt u toezeggen de Kamer te betrekken bij een eventuele verlenging/wijziging van het convenant voordat het convenant gesloten wordt?


6. Hoe gaat u de tegenvallende opbrengst van het convenant opvangen? Hoe is de tegenvaller opgebouwd, wat zijn de oorzaken? 2


7. Wat is uw mening ten aanzien van het feit dat apothekers niet het middel met de laagste prijs afleveren, maar het middel met de hoogste marge? Voor hoeveel van uw tekort is dit gedrag van de apothekers verantwoordelijk? Ziet u dit als tegenwerking van het preferentiebeleid?


8. Wat is uw mening ten aanzien van het feit dat apothekers octrooivrije specialités declareren voor de taxe prijs in plaats van voor de laagste generieke prijs? Voor hoeveel van uw tekort is dit gedrag van de apothekers verantwoordelijk?


9. Denkt u volgend jaar wel de geraamde opbrengst te halen met het convenant? Zo ja, waarop baseert u dat? Kunt u de opbrengst of tenminste een minimale opbrengst, garanderen?


10. Welke wettelijke maatregelen gaat u nemen gezien uw toezegging in het Algemeen Overleg van 2 april jl., namelijk als dan blijkt dat het convenant niet wordt nageleefd zullen wettelijke maatregelen worden genomen ?


11. Bent u het eens met de stelling dat de opbrengst van het convenant wel gehaald kan worden wanneer herijking van het GVS nu plaatsvindt? Zo ja, wanneer gaat u het GVS herijken?


12. Bent u het met de stelling eens dat herijking van het GVS leidt tot een versterking van het doelmatig voorschrijven en dat dit zeer goed past in het streven naar doelmatigheid zoals neergelegd als speerpunt in de miljoenennota 2005?


* Het Financiële Dagblad d.d. 24 september 2004
* De Volkskrant 23 september 2004