LTO Nederland

NIEUWS VAN WLTO

WLTO zet in op waterschapsverkiezingen

Datum: 24 september 2004
nummer: 2004-21

In september zijn de waterschapsverkiezingen voor de hoogheemraden Rijnland, Delfland, en Krimpenerwaard-Schieland en het watershap Hollandse Delta. Om te voorkomen dat de agrarische sector buitenspel komt te staan bij zeggenschap over het kwaliteits- en kwantiteitsbeheer van water, ondersteunt de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO) 66 kandidaten. Alle stemgerechtigde bewoners van Zuid-Holland kunnen tot en met 6 oktober hun schriftelijke stem uitbrengen op de kandidaat van hun keuze.

De waterschapsverkiezingen, die eenmaal per vier jaar worden gehouden, zijn deze keer zeer complex. Dit komt omdat er door fusies van de dertien waterschappen in de provincie nog maar vier overblijven. Elk van die vier krijgt 36 bestuursleden. Op dit moment zijn dat er alleen in Rijnland al 128. De enorme teruggang in bestuursleden heeft uiteraard grote consequenties voor de hoeveelheid agrarische bestuursleden.
Voor agrarisch ondernemers is water namelijk één van de meest belangrijke productiefactoren. Zij ervaren dagelijks dat voldoende water van goede kwaliteit van groot belang is voor de bedrijfsvoering. Van oudsher zijn daarom ook veel agrariërs in de waterschapsbesturen vertegenwoordigd.

Het waterschap zorgt ervoor dat de voeten droog blijven, er voldoende water is op de juiste plekken, de kwaliteit ervan goed is, de (vaar)wegen veilig zijn en natuur en milieu worden beschermd. Hier hebben grondbezitters (ongebouwd), eigenaren van gebouwde onroerende zaken (gebouwd) en inwoners vanaf 18 jaar (ingezetenen) baat bij. Wat aan waterschapsbelasting betaald wordt, wordt beheerd door het bestuur van het waterschap. Zij bepaalt wat er met het geld gebeurt.

Eind september ontvangt iedereen in Zuid-Holland een stembiljet van het waterschap. Bij de waterschapsverkiezingen wordt op een persoon gestemd en niet, zoals bijvoorbeeld bij de Tweede Kamerverkiezingen, op een partij. De WLTO stuurt haar leden in Zuid-Holland deze week een folder toe, waarin de door de WLTO ondersteunde kandidaten hun standpunten uiteenzetten.
Meer informatie over de visie van de WLTO op waterbeheer is te vinden op www.wlto.nl/water


Noot voor de redactie (