Nederlandse Politiebond


Actievoeren in & buiten diensttijd

Gepubliceerd: vrijdag 24 september 2004.

foto: Dick Harte

De landelijke actiedag van het politie- personeel op 22 september was een groot succes. Een pluim op de hoed van alle collega's die eraan hebben meegedaan, in Den Haag en op tal van andere plaatsen in het land, op eigen houtje of samen met andere werknemers. De NPB krijgt veel vragen binnen over de (komende) acties. Tijd om voor onze (kader)leden een aantal zaken op een rijtje te zetten!

Actievoeren doen we bij de politie alleen als er echt geen andere aanpak meer mogelijk is. Die tijd is nu aangebroken. De politiewerknemers vinden het a-sociale beleid van Balkenende-II onverteerbaar. We staan daarin niet alleen: een overweldigende meerderheid van de Nederlandse werknemers vindt dat de kabinets- plannen niet deugen. De protestacties zijn dan ook door het hele land losgebarsten, waaronder de gezamenlijke acties van de landelijke politiebonden op 1 juli en 22 september. Er lijkt inmiddels wat beweging te zitten in de standpunten van de regeringsfracties, maar we zijn er nog lang niet! Er zullen dus nog meer en hardere acties moeten volgen.

Actievoeren buiten diensttijd Het merendeel van de NPB-leden die op zaterdag 2 oktober naar de protestdemonstratie op het Amsterdamse Museumplein komen, doet dat in zijn vrije tijd. Het is uitdrukkelijk NIET de bedoeling dat deze politiewerknemers die dag in uniform actievoeren. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste hun veiligheid: ondanks het uniform kun je ter plekke niet optreden en moet je het ook zonder bewapening stellen. Ten tweede zouden we het werk van de collega's die de openbare orde en veiligheid in Amsterdam moeten bewaken alleen maar bemoeilijken.

Het is ook NIET de bedoeling dat er gebruikgemaakt wordt van dienstauto's om naar het Museumplein te komen. De acties worden immers niet door 'de politie' gevoerd, maar door de politiebonden de werknemers bij de politie. We kunnen het ook wel stellen zonder de dienstvoertuigen. Zonodig zorgen de organiserende bond(en) voor bussen of zoals in het geval van 2 oktober voor een gratis treinkaartje (valt dit weekend in je brievenbus). Collega's die namens de bonden betrokken zijn bij het in goede banen leiden van de acties maken in sommige gevallen wel van dienstauto's gebruik. Deze afwijkingen van de basisregel vinden steevast plaats in overleg met de korpsleiding en zijn dan óók in het belang van de werkgever!

Actievoeren in eigen tijd dat doe je voor de goede zaak. Het is jouw investering in de toekomst. Het toont ook het belang van de kwestie aan. Om die reden gaan we ervan uit dat heel veel werknemers met partners en kinderen naar het Museumplein komen. Dat zal waarschijnlijk ook gelden voor onze NPB-leden. De NPB en de andere drie landelijke politiebonden zijn te vinden in het 'Holland Police House', een pagodetent nabij het grote podium.

Actievoeren in diensttijd Actievoeren kan ook in de tijd van de baas. Dat deden bijvoorbeeld de collega's die op woensdag 22 september naar Den Haag heen en weer reisden om actie te voeren en daardoor niet van hun (verlengde) lunchpauze gebruik konden maken. Het staat nog niet vast of de bonden ook op 2 oktober zullen oproepen tot actievoeren in diensttijd. Zonder zo'n officiële oproep word je geacht gewoon je werk te doen of eventueel, voorzover de dienst het toelaat, verlof aan te vragen om op 2 oktober de manifestatie in Amsterdam mee te maken. (Daar konden zich wel eens veel gegadigden voor melden)

Als we (na overleg met de andere bonden) de oproep zouden doen om (bijvoorbeeld op 2 oktober) ook in diensttijd actie te voeren dat wil zeggen: het werk te onderbreken om een manifestatie te gaan bijwonen zal de bijbehorende aanzeggingsprocedure richting de korpsbeheerder worden gevolgd, met inbegrip van overleg over de vraag hoe op verantwoorde wijze een bepaald niveau van politiezorg kan worden gehand- haafd. Criminelen moeten immers niet gaan denken dat ze op actiedagen bij de politie ongestoord hun slag kunnen slaan. Bovendien moet de beschikbaarheid van noodhulp gegarandeerd blijven.

Uiteraard moet je van je recht op werkonderbreking tijdens een collectieve actie afzien als bijzondere omstandigheden redelijkerwijs om politie-ingrijpen vragen (humanitaire noodzaak tot hulp, feitelijk optreden om een ernstig misdrijf te voorkomen et cetera). Kortom: je bent niet blind voor wat er in de buitenwereld gebeurt. Als je op dat moment tot politieoptreden overgaat, ben je GEEN actie aan het voeren. Dus: actievoeren ja, maar niet tot elke prijs. Blijf zelf denken!

Verlof opnemen?
Als je in diensttijd je werk onderbreekt om actie te voeren (DAARTOE OPGEROEPEN DOOR DE BOND) is de werkgever niet verplicht je loon door te betalen. Hij kan je vragen voor de niet-gewerkte tijd verlof op te nemen, maar daartoe ben jij dan weer niet verplicht. De werkgever moet zelf registreren welke werknemers hun werk niet doen omdat ze actievoeren. Dat mag hij niet lichtvaardig doen. Er kan immers ook iemand afwezig zijn wegens ziekte. Hij kan vervolgens besluiten de door de actie- voerders niet-gewerkte uren niet uit te betalen. Je moet zelf in de gaten houden of dat gebeurt en of het correct gebeurt. Andere maatregelen mag hij niet nemen. In sommige korpsen zal wellicht verlof worden afgeboekt. Je moet zelf beoordelen of je dat bezwaarlijk vindt of niet. Is dat wel het geval, dan moet je dat conform de AWB laten blijken en er rekening mee houden dat nadien alsnog loon zal worden ingehouden.

De werkgever zal niet altijd het loon willen verhalen. Dat hangt af van de ernst van de zaak, de onderlinge verhoudingen, of de actie incidenteel plaatsvindt of in een langere reeks. Mocht loon terecht worden ingehouden, dan val je onder de desbetreffende regeling van de bond voor eventuele compensatie. Normaal gesproken wordt uitsluitend per volledige werkdag van ongeveer acht uur een financiële compensatie gegeven. Op 1 juli is daar bij wijze van uitzondering anders mee omgegaan (afspraak tussen de vier landelijke politiebonden).

Voor de actie van 22 september en latere acties tegen het kabinetsbeleid zal per actiedag minimaal vier uur aan loon moeten zijn ingehouden (loonstrookje overleggen) om voor financiële compensatie in aanmerking te komen. Bij het benutten van verlof of teruggave van overuren vindt GEEN compensatie plaats. Het is logisch dat we een grens hanteren, want we moeten tenslotte met zijn allen de kosten daarvan betalen. Hoe voorzichtiger we ermee omgaan, hoe langer we de acties kunnen volhouden!

(Tijd)registratie
In veel politiekorpsen vindt de tijdregistratie plaats met behulp van een geautomatiseerd systeem (bijvoorbeeld PCS). De ambtenaar wordt verondersteld zijn gegevens naar waarheid zelf in te voeren. Niet invoeren kan problemen opleveren bij de registratie van diensttijd en daarmee verband houdende rechten of verplichtingen.

Wat moet je invullen als je tijdens het werk actie hebt gevoerd? De bewuste dienst vul je in als 'NORMALE DIENST'. Dat betekent dat je geen verlof hebt, niet ziek bent et cetera. Bij de mogelijkheid van een toelichting vul je in 'vakbondsactie'. Hiermee heb je naar waarheid het systeem 'gevuld'. Het is aan de werkgever om dit systeem te onderzoeken (nogal arbeidsintensief) of op andere wijze te registreren dat je actie voert (en voor hoelang).

Als alles volgens plan verloopt, zullen de bonden ook zelf registreren wie er aan een actie meedoen. Dat is met name van belang om eventuele discussies met de werkgever helder te houden. Een vakbondsregistratie zal NOOIT ter beschikking van de werkgever worden gesteld.

Actiebutton
De NPB merkt dat in sommige korpsen (soms zonder dat de korpsleiding het weet) NPB-leden worden geïntimideerd. Bijvoorbeeld omdat ze tijdens het werk als onderdeel van de collectieve actie de protestbutton op het uniform dragen. Minister Remkes is daar tegen en dat wordt soms uitgelegd als 'Dan mag het dus niet' Niet is minder waar. Remkes mag vinden wat hij wil, maar uiteindelijk bepaalt slechts de rechter of een bepaalde actievorm is toegestaan. Alleen als een werknemer een actie uitvoert waarvan hij zou kunnen weten of mogen aannemen dat deze onrechtmatig is bijvoorbeeld omdat de rechter die actie(vorm) heeft verboden geniet hij geen rechtsbescherming. Dat is met het dragen van de protestbutton tijdens het werk geenszins het geval. Kortom: je kunt hem gerust op je uniform blijven dragen.

Toch is het voor collega's heel vervelend om te merken dat sommige chefs niet inzien dat het ongepast is om individuele collega's op dit punt onder druk te zetten. Wij volgen deze verschijnselen op de voet en zullen zo nodig gepaste maatregelen nemen. In een volwassen democratie mag verwacht worden van de bonden, maar ook van bedrijven en van de overheid, dat iedereen zijn hersens gebruikt, spanningen niet onnodig laat oplopen, arbeidsverhoudingen voor de toekomst niet verstoort en mensen niet persoonlijk onder druk zet of aanvalt. Ook al ben je het met een bepaalde actie of opvatting niet eens.

Kritiek op politie-acties In dit verband moeten we tot slot nog een opmerking kwijt over de ongefundeerde kritiek die minister Remkes op 23 september heeft geuit over de politieacties van de vorige dag. Om te beginnen zouden de bonden politievoertuigen hebben ingezet. Feitelijk volledig onjuist! Een ministeriële blunder die de onderlinge verhoudingen niet ten goede komt. Daarnaast zei Remkes ook nog dat actievoeren alleen 'in eigen tijd' is toegestaan. Dat is pertinent onjuist, zoals we hierboven uiteengezet hebben. Er is maar één conclusie mogelijk: de minister is niet ter zake kundig. Hoe dan ook: met uitzondering van het KLPD is het niet de minister van BZK die over dergelijke zaken gaat, maar de echte werkgever.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 24 09 2004 NPB