Vereniging Spierziekten Nederland


PGB dreigt te verdwijnen

Per Saldo, de vereniging van budgethouders, heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat het PGB, het persoonsgebonden budget, gaat verdwijnen. Volgens de plannen van het kabinet zou met de invoering van de WMO in 2006 het PGB als landelijke regeling verdwijnen.

In het komende nummer van Contact kunnen VSN-leden meer lezen over de problemen die door de invoering van de WMO (Wet op de maatschappelijke ondersteuning) kunnen ontstaan. In het onderstaande persbericht waarschuwt Per Saldo voor gemeentelijke willekeur vanaf 2006.

"Tienduizenden mensen die nu met een persoonsgebonden budget zelf huishoudelijke hulp, ondersteunende begeleiding of activerende begeleiding inkopen, zullen dat budget de komende jaren moeten inleveren. Het is onzeker of ze er ook maar iets voor in de plaats krijgen. Dat blijkt uit de begrotingsstukken van het Ministerie van VWS die vandaag, op Prinsjesdag bekend zijn geworden. Per Saldo, de vereniging van budgethouders, is zeer ongerust over de plannen.

De zogenoemde zorgfuncties 'huishoudelijke verzorging', 'ondersteunende begeleiding' en 'activerende begeleiding' worden vanaf 2006 stap voor stap overgeheveld uit de AWBZ, naar een nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Op dit moment kunnen mensen zelf kiezen of ze zorg in natura willen ontvangen (via een zorginstelling) of zelf willen inkopen met een persoonsgebonden budget. De nieuwe WMO wordt uitgevoerd door de gemeenten. 'Het is een zaak van de gemeentelijke besluitvorming of cliënten ook in die nieuwe situatie nog een PGB kunnen krijgen,' schrijft de regering. Als het aan de regering ligt, komt er dus geen landelijke regeling voor een persoonsgebonden budget in de WMO. Ook niet voor mensen die nu een PGB hebben. Het staat gemeenten zelfs vrij om helemaal geen persoonsgebonden budget in hun beleid op te nemen. Per Saldo is zeer verontrust over de plannen. 'Budgethouders zijn straks overgeleverd aan de willekeur van gemeentebesturen,' aldus de vereniging. De Tweede Kamer moet nog akkoord gaan met de voorstellen.

Snijden in de zorg
Het is al langer bekend dat de regering af wil van de landelijke regelingen voor huishoudelijke verzorging, ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding. Die zorgfuncties worden nu nog via de AWBZ vergoed of verstrekt. De AWBZ is een volksverzekering, waar iedereen premie voor betaalt via de inkomstenbelasting. Wie zelfstandig woont en recht heeft op zorg, hulp of begeleiding via de AWBZ, kan kiezen voor zorg in natura (via een instelling) of voor een persoonsgebonden budget om die hulp zelf te regelen.

Als het aan de regering ligt, gaat dat allemaal veranderen. Om te beginnen wordt de indicatiestelling aangepakt. 'De zorgvraag gaat bij de indicatiestelling kritischer beoordeeld worden,' schrijft de regering. Dat betekent dat minder mensen een indicatie krijgen voor zorg, hulp en begeleiding.
Vervolgens worden de gemeenten vanaf 2006 stap voor stap verantwoordelijk gemaakt voor de verstrekking van huishoudelijke verzorging, ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding, via een nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De regering wil dat de gemeenten die hulp vooral regelen via ondersteuning van de mantelzorgers en via vrijwilligersprojecten: 'Eén van de uitgangspunten van de WMO is dat er een grotere verantwoordelijkheid voor zorg en welzijn wordt gelegd bij de mensen zelf. Mantelzorg en vrijwilligerswerk nemen daarom een belangrijke plaats in bij de taken en verantwoordelijkheden die in het kader van de WMO aan gemeenten wordt opgedragen.' Er wordt dus flink gesneden in de professionele zorg.

Goed gehoord
In oktober praat de Tweede Kamer over de voorstellen van de regering. Per Saldo zal er voor zorgen dat de stem van mensen met een handicap, ouderen, chronisch zieken, ouders van gehandicapte kinderen en mensen met psychische problemen tijdens die besprekingen goed gehoord wordt. Dat is hard nodig, want al eerder bleek dat de huidige regering het persoonsgebonden budget geen warm hart toedraagt. Staatssecretaris Ross wil volgend jaar een plafond in het PGB leggen, waardoor er wachtlijsten kunnen ontstaan. Ook dreigt Ross het persoonsgebonden budget verder te beperken als dit najaar de resultaten van de evaluatie van het PGB nieuwe stijl bekend worden."

24 september 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400