Gemeente Amsterdam

Gemeente houdt open huis
25 september: Gemeentedag voor senioren
23 september 2004 - Marieke Hoekstra

Op zaterdag 25 september 2004 wordt de 12de Gemeentedag gehouden. Van 11.00 tot 16.00 uur is de oudere Amsterdammers welkom in het Stadhuis. Op deze dag zullen circa 120 organisaties zich presenteren. Daarnaast zijn er verrassende voorstellingen en attracties. De Gemeentedag trekt ieder jaar zo'n 10.000 bezoekers.

Tijdens de Gemeentedag geven gemeentelijke diensten informatie over allerlei regelingen. Bezoekers maken kennis met leuke en sportieve vormen van vrijtijdsbesteding en kunnen de gratis `Seniorenwaaier' halen met belangrijke informatie. Seniorenorganisaties, musea en andere culturele instellingen zijn aanwezig. Er is een rondleiding door de trouwzalen van het stadhuis of er kan een kijkje genomen worden in de vergaderkamer van het College van Burgemeester en Wethouders.
Het buitenterras van het stadhuis staat in het teken van `Bewegen voor Ouderen' en op het binnenplein kunnen senioren een golfballetje slaan. Aan de steiger bij de Amstel kan men mee met een gratis rondvaart (ook voor rolstoelen),waarbij een Amsterdams gemeenteraadslid als gids zal fungeren. Het Gemeentearchief vertoont in de Filmzaal doorlopend films met beelden van het Amsterdam in de jaren 1939 en 1957.

Koffie met de wethouder
In de koffiekamer van de raad kan een kopje koffie gedronken worden met wethouder Belliot (Zorg). Met haar kan in discussie worden getreden over onderwerpen die ouderen aangaan. In de Raadzaal is ruimte voor debat met gemeenteraadsleden en europarlementariërs over de vraag: Wat doet Europa voor ouderen?
In de Vergadergang kan bij Stichting Bij de Tijd kennisgemaakt met diverse culturen, zoals de Zuid-Amerikaanse Latinos Plus en de Chinese Zanggroep Yin Kwam Fong. Het bordspel WAVE kan gespeeld worden (Waardering en Acceptatie van Elkaar). Dit spel stimuleert de interculturele communicatie tussen ouderen.

Cultureel Programma
Tijdens de Gemeentedag is er een afwisselend cultureel programma. De heren Stenzel en Kivits combineren klassieke muziek met humor, de Amsterdamse volksdansgroep Paloina komt met een wervelend dansprogramma en het Amsterdams Smartlappenkoor zingt levensliederen. Verder komen finalisten van het Ouderen Songfestival met een mooi repertoire en zijn er optredens van de Russische Amstergrad Ensembles en een ensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest.

Pb-157

© Gemeente Amsterdam