Ministerie van Algemene Zaken


Persbericht ministerraad
24 september 2004

PRINSES MÁXIMA NEEMT ZITTING IN RAAD VAN STATE

De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht tot het besluit Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden met ingang van 1 oktober 2004 zitting te verlenen in de Raad van State. De Prinses wordt op 20 oktober a.s. tijdens een bijzondere vergadering onder voorzitterschap van de Koningin en in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje welkom geheten.

Op grond van de Wet op de Raad van State kan de Prinses vergaderingen bijwonen en deelnemen aan de beraadslagingen over adviezen die de Raad van State geeft aan regering en parlement over wetgeving en bestuur. Prinses Máxima is echter geen lid van de Raad van State en heeft geen stemrecht. In het verleden is ook aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden zitting verleend in de Raad van State.

De Raad van State is een van de Hoge Colleges van Staat die regering en parlement adviseert over wetgeving en in hoogste instantie recht spreekt in geschillen tussen burgers en overheid. De Koningin is Voorzitter van de Raad van State en de Prins van Oranje heeft volgens de wet sinds zijn achttiende jaar zitting in de Raad. De dagelijkse leiding berust bij de vice-president, de heer mr H.D. Tjeenk Willlink.

RVD, 24.09.2004