Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
24 september 2004

EFFECTIEVERE BESTRIJDING JEUGDCRIMINALITEIT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met de brief jeugdsancties nieuwe stijl. In de brief worden voorstellen aangekondigd die de bestrijding van jeugdcriminaliteit effectiever maken. Zo komen er ruimere mogelijkheden om bezittingen van jeugdigen in beslag te nemen, komt er een verhoging van het aantal uren taakstraf dat het Openbaar Ministerie kan opleggen, kunnen in de toekomst lichtere leerprojecten als voorwaarde bij schorsing van de voorlopige hechtenis worden opgelegd en wordt de mogelijkheid gecreëerd een nieuwe gedragsmaatregel op te leggen. Ook zullen in de toekomst alle strafrechtelijke interventies op effectiviteit worden getoetst door een landelijke commissie bestaande uit onafhankelijke deskundigen. Uiteindelijk zullen alleen effectief gebleken interventies nog voor financiering in aanmerking komen. Verder wordt in de brief benadrukt dat voor een effectieve bestrijding van de jeugdcriminaliteit een goede samenwerking met gemeentes, provincies en andere overheden nodig is en ouders nadrukkelijker worden betrokken.

Jaarlijks worden meer dan 50.000 jongeren gehoord over strafbare feiten. De capaciteit in de justitiële jeugdinrichtingen is gegroeid van 1.045 plaatsen in 1995 naar 2.477 plaatsen in 2004. Een analyse toont aan dat jongeren die zich vaker dan eenmaal op het criminele pad begeven een groot risico lopen een criminele loopbaan te ontwikkelen. Extra risico lopen daarbij jeugdigen die op jonge leeftijd beginnen met delicten plegen, van allochtone afkomst zijn en geweldsdelicten plegen.

Zwaar straffen kan nodig zijn. Maar zwaardere straffen alleen is niet de oplossing. De effectiviteit van de sanctie wordt in belangrijke mate bepaald door goede nazorg. Een deel van de nazorg kan al tijdens detentie gebeuren, bijvoorbeeld via het programma Work-wise waarin jongeren tijdens detentie werkervaring opdoen. In het najaar komen de resultaten van de WODC recidivemonitor beschikbaar.

De bestaande wettelijke mogelijkheden bieden al veel mogelijkheden om te voorzien in een vorm van verplichte nazorg. Zo is het nu reeds mogelijk om bij voorwaardelijke jeugddetentie expliciet langdurige reclasseringsbegeleiding op te leggen. De jeugdreclassering zal meer buiten kantooruren en in de weekenden beschikbaar zijn. Beschikbaarheid en controle op naleving van de afspraken zijn cruciaal voor een ook op langere termijn succesvolle aanpak. De jeugdreclassering krijgt voor de 24 uurs bereikbaarheid extra geld. (1,1 miljoen euro). Daarnaast was intensivering van de jeugdreclassering al in het Hoofdlijnenakkoord voorzien. Tot 2007 is hiervoor circa 4,5 miljoen euro begroot.

In 2004 is 343,4 miljoen euro gereserveerd voor jeugdsancties. Daarvan is ruim 285,2 miljoen euro (ruim 80%) bestemd voor de justitiële jeugdinrichtingen. 58,1 Miljoen euro is voor de tenuitvoerlegging van taakstraffen (16,5miljoen euro), halt- en stopafdoeningen (11,8 miljoen euro) en jeugdreclassering (29,9 miljoen euro).

RVD, 24.09.2004