Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
24 september 2004

KABINET WIL GERICHTE AANPAK ANTILLIAANSE RISICOJONGEREN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de notitie Antilliaanse Risicojongeren. Belangrijkste elementen van de notitie zijn: intensieve begeleiding, extra activiteiten op het gebied van onderwijs en inburgering en een gezamenlijke aanpak van de Antillianengemeenten in Nederland. Hiervoor is in de komende vier jaar twintig miljoen euro beschikbaar. Er komt een Antilliaans- Nederlandse commissie die zal adviseren over de aanpak van Antilliaanse probleemjongeren vanuit beide landen. In deze commissie zal ook een eventueel noodzakelijke regulering van de migratie aan de orde komen. De commissie zal op 10 november rapporteren. Na advies van de commissie zal het kabinet een nader standpunt bepalen.

Bestuurlijke arrangementen
Om de komende vier jaar vroegtijdig schoolverlaten, jeugdwerkloosheid, criminaliteit en overlast van en door Antilliaanse jongeren omlaag te brengen, gaat het kabinet bestuurlijke arrangementen aan met de 18 Antillianengemeenten in ons land. De 18 Antillianengemeenten wisselen onderling kennis en ervaringen uit en voeren intensief overleg met het Rijk over de verantwoordelijkheidsverdeling en de knelpunten binnen de bestaande regelgeving.

Aanpak taalachterstand
Voor Antillianen boven de 18 jaar die zich in Nederland vestigen, geldt dat ook zij onder het toekomstige inburgeringsbeleid vallen (tenzij zij een opleiding op minimaal Mavo-niveau hebben met een voldoende voor Nederlands). Gemeenten zullen worden aangespoord de oudkomers - met name Antilliaanse opvoeders - actief te benaderen om taal- en ontwikkelingsachterstand bij hun kinderen te voorkomen. Daarnaast zal de voor- en vroegschoolse educatie worden geïntensiveerd, zodat de taal- en cognitieve achterstand bij de allerjongste kinderen beter kan worden aangepakt.

Gezinsondersteuning en begeleid wonen Er zal worden verkend hoe de mentormethodiek - waarbij een meer ervaren persoon een minder ervaren persoon begeleidt bij diens sociaal-economische ontwikkeling (nu voornamelijk in onderwijs en welzijn) - kan worden toegepast in het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. In de Antilliaanse gemeenschap kunnen veel mentoren geworven worden, aangezien de grootste groep het uitstekend doet. Met name de problematiek in éénouder- en tienermoedergezinnen van Antilliaanse afkomst, vragen dringend om een brede gezinsondersteunende aanpak. Gedacht wordt hierbij aan internaatachtige voorzieningen en vormen van begeleid wonen. Justitie zal, in overleg met gemeenten, het ministerie van VWS en vertegenwoordigers van de Antilliaanse gemeenschap in kaart gaan brengen hoe en wanneer deze opvang kan worden gerealiseerd.

Criminaliteit
Justitie heeft het multicultureel kennisinstituut FORUM opdracht gegeven interventieteams te ontwikkelen op onder meer het gebied van veiligheid en jeugd. Deze interventieteams zullen bij specifieke incidenten kunnen optreden. Sinds 1 juni kan Individuele Trajectbegeleiding (ITB) worden opgelegd aan criminele allochtone jongeren. Deze worden opgelegd in plaats van vrijheidstraffen en zijn niet vrijwillig. Voor criminele Antilliaanse jongeren zou ITB en nazorg na detentie gecombineerd kunnen worden met voogdijregeling en begeleid wonen. Ook zal in justitiële inrichtingen bij wijze van pilot een inburgeringsprogramma tijdens detentie voor Antilliaanse jongeren en jong volwassenen starten.

RVD, 24.09.2004