Openbaar Ministerie

Persberichten
24 september 2004

Politieteam Rucphen waarschuwt voor gevolgen GHB

Politieteam Rucphen waarschuwt voor gevolgen GHB Dit is een gezamenlijk bericht van het openbaar ministerie Breda en de politie Bergen op Zoom/Rucphen
RUCPHEN: Politieteam Rucphen is de laatste maanden diverse malen geconfronteerd met verontrustende onwelwordingen, onder andere bij minderjarigen. In vrijwel alle gevallen is er sprake van drugsgebruik, vooral GHB. GHB staat voor Gamma Hydroxy Boterzuur. Het is een stof, die gebruikt wordt in de anesthesie, maar de laatste jaren ook als drug in het uitgaanscircuit wordt gebruikt. Andere benamingen voor GHB zijn: "love drug", ''rape drug" en Liquid XTC. GHB is levensgevaarlijk, zeker in combinatie met alcohol. Het gebruik gaat gepaard met ademdepressie tot en met -stilstand, ritmestoornissen en bewustzijnsdalingen. Het kan gebeuren dat de gebruiker het ene moment zeer agressief gedrag vertoont en het andere moment omvalt met een ademstilstand! Zo trof de politie op 19 augustus, na een telefonische melding van een verontruste buurtbewoner, aan de Van Slotendreef een 14-jarig meisje dat buiten bewustzijn bij een speeltuintje lag. Zij bevond zich in het gezelschap van ongeveer 15 jongeren. Uit navraag onder deze jongeren bleek het meisje, onder invloed van drugs, al bijna 2 uur niet aanspreekbaar was. Zij had haar urine en ontlasting laten lopen. Het meisje werd per ambulance overgebracht naar het Franciscusziekenhuis, waar zij uiteindelijk enige dagen moest blijven. Uit onderzoek kwam naar voren dat het meisje in het bezit was van GHB en XTC-pillen. Het meisje bleek bovendien een week eerder ook al enige tijd buiten bewustzijn te zijn geweest na drugsgebruik.

De politie in het team Rucphen heeft de hoogste prioriteit gelegd bij de drugsproblematiek in haar gemeente. Zij heeft deze zaak dan ook hoog opgenomen en direct een diepgaand onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen. Uit verklaringen kwam naar voren dat het 14-jarige meisje haar drugs had gekocht bij een 18-jarige man uit Rucphen. Tevens kwam uit politieonderzoek de naam naar voren van een 16-jarige jongeman uit Rucphen, die zich zou ook bezighouden met de handel in drugs. Na overleg met het Openbaar Ministerie is besloten beide personen buiten heterdaad aan te houden. De 16-jarige jongen kon al snel worden opgespoord en werd op het politiebureau verhoord, maar de 18-jarige man leek uit Rucphen te zijn vertrokken. Tijdens een reguliere controle in Schijf controleerde de politie in de nacht van zaterdag op zondag (18/19 september) echter een auto, waarin zich de verdachte bevond. Hij bevond zich in het gezelschap van twee andere personen een 16-jarige jongeman uit Sint Willebrord en een 16-jarige vrouw uit Zundert, die de vriendin van de 18-jarige verdachte bleek te zijn. De verdachte, die de auto bestuurde, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Bovendien trof de politie bij de aanhouding in de auto een gebruikershoeveelheid amfetamine, GHB en een verboden mes aan. Omdat niemand wilde verklaren van wie de GHB was, werden alle drie de personen door de politie aangehouden en overgebracht naar Bergen op Zoom, waar zij werden ingesloten en vervolgens in verzekering zijn gesteld. De twee 16-jarigen zijn na verhoor door de politie in ieder geval voorlopig weer op vrije voeten gesteld. 18-jarige bestuurder uit Rucphen zit nog vast en wordt verdacht van handel in verdovende middelen in de gemeente Rucphen.

De politie zette haar onderzoek voort, op zoek naar de leverancier van de drugs en hield woensdag 22 september in Roosendaal een tweetal huiszoekingen. Bij een van deze zoekingen werd 50 gram amfetamine aangetroffen. De politie hield tevens een 20-jarige Roosendaler aan op verdenking van de handel in verdovende middelen.

Beide verdachten, de 18-jarige man uit Rucphen en de 22-jarige man uit Roosendaal, zijn op 22 september voorgeleid aan de Rechter Commissaris te Breda. De verdachte uit Rucphen heeft een verlenging gekregen en zit nog steeds vast. De verdachte uit Roosendaal is op voorwaarden geschorst. De politie zet haar onderzoek voort.