Gemeente Dordrecht


Geringe aanpassingen bestemmingsplan Stadswerven

Na een uitgebreide inspraakprocedure heeft het college van B&W besloten het ontwerp-bestemmingsplan De Stadswerven op enkele onderdelen aan te passen. Het bestemmingsplan wordt op 7 oktober besproken in de commissie Ruimte en Economie en vervolgens van 19 oktober tot 15 november ter visie gelegd.

Kleine aanpassingen
Meest in het oog springend aanpassing is de wijziging van de riviercontouren langs de Beneden Merwede en het Wantij. Deze vloeit voort uit het landelijke beleid onder de noemer "ruimte voor de rivier'. Een andere wijziging betreft de hoogteregeling voor bebouwing in verband met de molenbiotoop. De aanpassing houdt ­ overeenkomstig de richtlijnen van de provincie - rekening met de windbehoefte van de molen Kijck over den Dijck aan de Noordendijk.

Kwaliteit
Essentieel voor De Stadswerven is het realiseren van de hoge ambities op het gebied van stedenbouw, architectuur en openbare ruimte. Hiertoe worden verschillende instrumenten ingezet. Er worden kwaliteitsboeken gemaakt voor de verschillende onderdelen. Dit zijn nadere uitwerkingen van het bestemmingsplan. Deze kwaliteitsboeken geven gedetailleerde richtlijnen waar ontwikkelaars en gemeente zich aan dienen te houden. De gemeente stelt een kwaliteitsteam in dat zal adviseren over concrete bouwplannen. Daarnaast treedt ir. Frits Palmboom op als stedenbouwkundige supervisor. Hij zal de architecten die de verschillende onderdelen van De Stadswerven verder uitwerken begeleiden. Op de Stadswerven is ruimte gereserveerd voor ca. 1.600 woningen, 65.000 m2 voor voorzieningen en bedrijfsruimte en ongeveer 1.000 openbare parkeerplaatsen.