Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 24-9-2004

VWS onderzoekt maatregelen Creutzfeldt-Jakob

Het ministerie van VWS onderzoekt of extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn om besmetting met een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (de menselijke versie van BSE) te voorkomen.

Sanquin, het bedrijf dat de bloedvoorziening in Nederland regelt, heeft om dit onderzoek gevraagd.

Aanleiding is dat in de jaren negentig ook in Nederland plasma is gebruikt van Britse donoren bij de bereiding van stollingsmiddelen voor onder meer hemofiliepatiënten. Onlangs werd bekend dat een van die Britse donoren de menselijke versie van de 'gekkekoeienziekte' heeft gekregen.
Volgens Sanquin is de kans dat de ziekte in Nederland opduikt minimaal. Desondanks worden hemofiliepatiënten ook hier ingelicht over de kwestie, net als in Engeland is gebeurd.

In Nederland heeft nog nooit iemand de ziekte van Creutzfeldt-Jakob gekregen. Buiten Engeland zijn er ook geen gevallen bekend van besmetting door bloedtransfusies. De ziekte is ook nog nooit bij hemofiliepatiënten opgedoken.

In Engeland mogen mensen die na 1 januari 1980 een bloedtransfusie hebben gekregen, geen bloeddonor meer zijn. Zo'n voorzorgsmaatregel is in Nederland ook denkbaar.