Gemeente Den Haag

september 2004
Malafide bedrijvigheid in Transvaal aangepakt (24 september)

Alle ondernemers in Transvaal krijgen de komende anderhalf jaar controleurs van diverse instanties op bezoek. Zij zullen onderzoeken of de vestiging en exploitatie van bedrijven in deze Haagse wijk in overeenstemming is met wet- en regelgeving. Het gaat hierbij onder andere om vergunningen, brandveiligheid, sociale zekerheid en belastingen. De controles maken deel uit van het zogeheten interventieproject, dat tot doel heeft de malafide bedrijvigheid in Transvaal terug te dringen.

Aan het project nemen deel instanties als het Regiokorps Haaglanden, het Openbaar Ministerie, het Uitkeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV), de Belastingdienst Haaglanden, de Sociale Verzekeringsbank, de Arbeidsinspectie, Eneco en enkele gemeentelijke diensten.

Tijdens hun bezoeken gaan de controleurs ook na of er sprake is van misstanden op het terrein van de Wet Arbeid Vreemdelingen en wordt voldaan aan de Wet op de Identificatieplicht. Volgens deze laatste wet zijn werknemers verplicht dat zij zich tegenover daartoe bevoegde functionarissen kunnen legitimeren met een geldig identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De Belastingdienst Haaglanden verricht bij ondernemingen zogenaamde 'Waarnemingen ter plaatse'. Bij geconstateerde overtredingen wordt strafrechtelijk en/of bestuurlijk opgetreden.