Gemeente Eindhoven

Persbericht: 24 september 2004, no. 236

Ruim 600 scholieren in Eindhoven aan de slag met zwerfafvalproject

De komende weken gaan ruim 600 middelbare scholieren in Eindhoven aan de slag met het project Zwerf je mee?. De tweede klassen van Pleincollege Eckart, Groenschool Eindhoven en het Christiaan Huygenscollege gaan werken met dit speciaal lespakket.

Doel van het project is om leerlingen in het voortgezet onderwijs bewust te maken van de zwerfafvalproblematiek en het zwerfafval rond middelbare scholen te verminderen.

Lespakket
Het lespakket is in 2003 ontwikkeld door de Milieudienst Regio Eindhoven in samenwerking met het Strabrecht College in Geldrop. Het pakket bestaat uit een docentenhandleiding, een leerboek en een werkboek. Ook een zwerfafval opruimactie in de omgeving van de school en een werkstuk maken deel uit van de lessen. Voor de opruimactie gaan leerlingen per klas aan de slag. In kleine groepjes verzamelen ze zwerfafval, sorteren dit en noteren wat ze hebben opgehaald. De gemeente Eindhoven levert opruimmateriaal en haalt het ingezamelde afval op.

Zwerfafval en zelfwerkzaamheid
Binnen de gemeente past dit project in het kader van Schoon, Heel en Fleurig. Dit najaar zijn de acties van Schoon, Heel en Fleurig vooral gericht op zwerfafval en zelfwerkzaamheidsprojecten. Naast het zwerfafvalproject op scholen, is de landelijke Week van Nederland Schoon in Eindhoven gestart en komt er in oktober een nieuwe editie van de Schone Stadskrant.

Milieu Educatie Centrum
Scholen die interesse hebben in dit project kunnen zich melden bij het MEC. Het project valt onder de Haal- en Brengservice van het MEC. Dit betekent dat alle materialen gratis gehaald en gebracht worden naar de scholen. Scholen schaffen alleen de werkboekjes aan. Overige materialen worden gratis ter beschikking gesteld. Meer informatie over de lesmaterialen van het MEC is te vinden op www.mecehv.nl.

© 2004 Gemeente Eindhoven