VVD



Nieuws

24 sep 2004 - Vragen over het ondernemingsklimaat
en concurrentiepositie van Nederland

Op de brievenpagina van Het Financieele Dagblad van 16 september 2004 schrijft mr. Aart D.G. Heering - voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie - dat een verlaging van de vennootschapsbelasting om buitenlandse bedrijven naar Nederland te trekken weinig effect heeft als de administratieve afhandeling van vestigingsaanvragen bureaucratisch en contraproductief werkt. Volgens Heering schrikt de tijdrovende bureaucratische rompslomp bedrijven af om in Nederland iets op poten te zetten.

Op basis van dit bericht hebben VVD-Tweede-Kamerleden Eske van Egerschot en Frans Weekers schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van justitie en Economische Zaken. De twee liberalen willen van de bewindslieden weten of het kabinet bereid is de huidige - weinig aantrekkelijke - situatie te veranderen en middels welke wegen.

Hieronder treft u de schriftelijke vragen.

Vragen van de leden van Egerschot (VVD) en Weekers (VVD) aan de ministers van Justitie en Economische Zaken over de problemen omtrent de aanvraag van een verklaring van geen bezwaar.

1 Heeft u kennis genomen van het artikel "Alleen verlaging winstbelasting is niet genoeg"?

2 a Deelt u de opvatting dat het Nederlandse ondernemingsklimaat en onze concurrentiepositie erbij gebaat zijn wanneer een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar snel en accuraat wordt behandeld? Zo ja waarom, zo nee waarom niet?

b Deelt u de mening van de heer mr. A.D.G. Heering dat er geen sprake is van een consistent beleid, zo ja waarom zo nee waarom niet?

c Bent u op korte termijn bereid het beleid te verduidelijken, zo ja wanneer zo nee waarom niet?

3 a Hoe groot is de achterstand bij de aanvragen van de verklaring van geen bezwaar voor het oprichten van een vennootschap, gesplitst naar buitenlandse en binnenlandse aanvragen?

b Op welke wijze bent u van plan om ervoor te zorgen dat binnen afzienbare tijd (uiterlijk eind 2004) de achterstanden ten aanzien van het afgeven van de verklaring zijn weggewerkt?

c Deelt u de mening dat het wenselijk is dat de termijn voor het aanvragen van de verklaring van geen bezwaar voor het oprichten van een vennootschap voor een buitenlandse onderneming gelijk wordt gesteld aan de termijn die geldt voor een binnenlandse onderneming, zo ja waarom zo nee waarom niet?

24 september 2004