Ingezonden persbericht


Maarten Blok is vrij

Nadat de rechter hem had vrijgesproken, heeft hij ter plekke zijn spullen gekregen en kon naar buiten lopen, tot grote vreugde van iedereen natuurlijk. Op dit moment (16.00 uur) zijn we allemaal nog een beetje aan het bijkomen, later vandaag gaan we, met Maarten, terug in de bus naar Amsterdam waar we morgen zullen aankomen.

Nadat gisteren al was gebleken dat de vier politiegetuigen een erg slecht verhaal hadden, heeft de verdediging vanochtend aangetoond dat de agent die verklaarde op zijn hoofd te zijn geslagen, heeft gelogen in zijn verklaring. Nadat dit aangetoond was had de aanklager al helemaal geen zaak meer. De getuigen die Maarten had opgeroepen maakten de zaak voor de verdediging nog sterker.
Uiteindelijk moest de aanklager toegeven dat het niet uit te sluiten viel dat het inderdaad niet om Maarten zou gaan, maar om een ander persoon. Hij wilde dan ook geen eis formuleren, en liet het over aan de rechter om te beslissen. Deze trok zich terug om te bedenken of hij meteen uitspraak wilde doen, of de komende week.
Een half uur later kwam zijn bevrijdende antwoord: er valt niet te onomstotelijk te bewijzen dat het Maarten is geweest en dus wordt de zaak stopgezet, Maarten wordt vrijgesproken.

In de ochtend van 14 juni 2001 begon er in Zweden, in de stad Göteborg, een Eurotop. Maarten was die nacht in de stad aangekomen en had de pech een slaapplaats te hebben gekozen in een door de gemeente toegewezen school die op die ochtend omsingeld werd door de politie voor een massa-arrestatie van alle (meer dan 450) mensen die zich op die plek bevonden. Hij werd gearresteerd en naar Nederland gedeporteerd.

Ongeveer vier maanden later kreeg hij bericht van een Zweedse groep voor de ondersteuning van hen die na de Eurotop waren aangeklaagd; hij zou internationaal worden gezocht voor zware ordeverstoring en geweldpleging tegen een agent. Na enige navraag bleek dat hij inderdaad gezocht wordt.

Hoewel de zaak nauwelijks onderbouwd is, er voldoende bewijs is van Maartens onschuld (video-opnames en getuigen) en alle andere zaken van andere 'buitenlanders' zijn overgedragen aan hun eigen landen. Zijn rechtszaak tegen uitlevering heeft hij verloren, waarna minister Donner een definitief besluit over uitlevering nam. Maarten is op 1 september 2004 uitgeleverd aan Zweden.

--
www.steunmaarten.org
www.supportmaarten.org
www.stödmaarten.se
Postbus 10591
1001 EN Amsterdam
e-mail: info@steunmaarten.org
info@stodmaarten.se