Socialistische Partij


Kroes niet integer en ongeschikt als Eurocommissaris

24-09-2004 * De kandidatuur van Neelie Kroes als Eurocommissaris moet worden ingetrokken. Dit stelt Europarlementariër Erik Meijer (SP) naar aanleiding van nieuwe bewijsstukken, die volgens hem aantonen dat de integriteit en onafhankelijkheid van Kroes ernstig in twijfel getrokken moeten worden. Rondom de verkoop van zes fregatten heeft Kroes volgens de SP'er eigen voorkeuren boven het algemeen belang gesteld. Het tv-programma Netwerk zal vanavond aandacht besteden aan deze affaire.

In 1994 was Kroes voorzitter van een consortium dat verantwoordelijk was voor de verkoop van zes fregatten aan de Verenigde Arabische Emiraten. Toen de koop bijna rond was, schoof Kroes haar vriend Joop van Caldenborgh naar voren om de deal af te wikkelen. De klanten schrokken van de plotselinge zet en zagen af van de koop. Volgens Meijer heeft Kroes in deze fregattenkwestie persoonlijke voorkeuren boven het algemeen belang gesteld. Nederland liep hierdoor ruim één miljard euro mis.

Kroes ontkent tot vandaag nog steeds dat zij Joop van Caldenborgh naar voren heeft geschoven en noemde zichzelf deze week tegenover het NRC Handelsblad het "onbezoldigd kaasmeisje" dat "slechts een representatieve rol vervulde". De SP beschikt echter over de brief van Kroes waarin zij Van Caldenborgh aanbeveelt aan de kopers. Meijer: "Uit de fregattenkwestie blijkt voor de zoveelste keer dat de integriteit van mevrouw Kroes in het geding is. Er hangt een geur van gesjoemel rond haar persoon en dat maakt haar ongeschikt als Eurocommissaris." Meijer drong al eerder aan op een antecedentenonderzoek.

Veel vragen over bevoordeling van bedrijven door Kroes, zijn in het verleden niet uitgezocht omdat zij geen politieke functie meer vervulde. Nu de regering haar voordraagt als Eurocommissaris, zijn de kwesties volgens de SP opnieuw relevant geworden. Meijer en Van Bommel vinden het onbegrijpelijk dat de regering de kwesties niet op zijn minst diepgaand onderzoekt. "Een commissaris van Mededinging moet boven iedere verdenking staan. Het is merkwaardig dat de regering iemand naar voren schuift die zelf omstreden is," zegt Meijer.

Meijer zal de kandidaat-Eurocommissaris vragen haar kandidatuur in te trekken. Zij wordt aanstaande dinsdag (van 13.00 uur tot 16.00 uur) gehoord in het Europees Parlement. Tweede-Kamerlid Van Bommel van de SP zal premier Balkenende vragen of hij bereid is de kandidatuur van Kroes in te trekken. Dinsdag 28 september organiseert de SP over deze kwestie van 11.00 tot 12.00 een informatiebijeenkomst in het Europees Parlement, waar onder meer aandacht zal worden besteed aan "de brief van Joop".