Algemene Onderwijsbond

Ontslag dreigt voor 550 docenten bij ROC van Amsterdam

Door bezuinigingen en een stelselwijziging lopen de banen van 550 docenten bij de afdeling educatie van het ROC van Amsterdam gevaar. De Algemene Onderwijsbond vindt het onverteerbaar dat honderden gekwalificeerde docenten op straat dreigen te komen, terwijl de behoefte aan goede inburgeringscursussen niet afneemt. Over een sociaal plan wordt nu onderhandeld, maar gedwongen ontslagen lijken gezien de omvang van de terugloop onvermijdelijk. De Algemene Onderwijsbond heeft het personeel van ROC van Amsterdam opgeroepen zich aan te sluiten bij de stakingsactie in Amsterdam van aanstaande maandag.

Donderdag 23 september heeft het college van bestuur van ROC van Amsterdam zijn saneringsplannen bij de afdeling educatie aan de Algemene Onderwijsbond bekend gemaakt. Oorzaak van de terugloop zijn de landelijke bezuinigingen op inburgering (-57 miljoen euro, een derde van het budget) en een stelselwijziging. Het resterende budget voor inburgeringscursussen wordt overgedragen van het ministerie van Onderwijs aan dat van Justitie, die het weer herverdeelt onder gemeenten. Deze zijn voortaan vrij om zelf contracten af te sluiten met aanbieders van inburgeringscursussen. Omdat er geen kwaliteitseisen aan deze instellingen zijn verbonden, vrezen tal van regionale opleidingencentra, zoals dat van Amsterdam, in combinatie met de bezuinigingen een enorm omzetverlies.

Bij het ROC van Amsterdam gaat het om een vermindering met 375 fulltime banen, naar schatting de helft van de afdeling educatie, wat neerkomt op rond de 550 werknemers. Het overleg over een sociaal plan is donderdag 23 september geopend en zal doorlopen in oktober. Het ROC van Amsterdam wil zo veel mogelijk mensen intern en extern herplaatsen, de AOb vraagt zich af of dat zal lukken omdat er dit jaar zo weinig vacatures zijn. De onderwijsbond roept de politiek op om de effecten van de vorig jaar plotseling afgekondigde stelselwijziging te verzachten. Nu dreigt kwaliteitsverlies, omdat honderden gekwalificeerde docenten op straat komen te staan en zonder dat een nieuwe aanpak van de inburgering al is uitgewerkt.

De dreigende ontslagen komen bovendien op een moment dat het kabinet de sociale zekerheid verder aantast. Op die manier dreigen de docenten van ROC van Amsterdam niet alleen hun werk kwijt te raken, maar ook nog eens getroffen te worden door de veel soberder ww-regelingen. De Algemene Onderwijsbond roept dan ook het personeel van het hele ROC van Amsterdam (3300 mensen) op om maandag 27 september deel te nemen aan de staking in de hoofdstad tegen de kabinetsplannen.


---

Meer informatie: Marc Mathies, persvoorlichter Algemene Onderwijsbond, 06-53410159


-----------------------


---- --