Provincie Flevoland




Afscheid Rijksarchivaris Jos Wieland

Jos Wieland, Rijksarchivaris en Provinciaal Inspecteur der Archieven in Flevoland, heeft vrijdag 24 september afscheid genomen bij de provincie Flevoland. Wieland vervulde deze functies sinds 1 september 1991. Hij gaat nu van zijn pensioen genieten.

Toen Jos Wieland zijn functie in Flevoland aanvaardde, had hij al grote ervaring opgebouwd in het archiefwezen. Na zijn doctoraal Geschiedenis rondde hij de rijksarchiefschool af om daarna hoofd externe dienstverlening van het Rijksarchief in Gelderland te worden. Daarna werd hij directeur van de Rijksarchiefschool, waarna hij in 1979 Rijksarchivaris in Limburg werd. Zijn specialisme, dat als een rode draad door zijn carrière loopt, is de automatisering en het Rijksarchief.

Ook in Flevoland heeft de nu 60-jarige Jos Wieland zich ingespannen voor het automatiseren en digitaliseren van de archieven in de provincie. Mede door zijn inspanningen is de website
www.flevolandbovenwater.nl tot stand gekomen. Op die website is een groot deel van de archieven van twaalf samenwerkende
archiefinstellingen in Flevoland, digitaal ontsloten.

Bij zijn afscheid werd Jos Wieland toegesproken door een drietal sprekers. Gedeputeerde H. Dijksma voert het woord namens de provincie Flevoland. Daarnaast sprak de heer M.F. van Boven, directeur van het Nationaal Archief de afscheid nemend archivaris toe, evenals de heer R. Hermans, directeur van de Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en het Archiefwezen.