Erasmus MC


27-09-04: Nieuwe hoogleraar Erasmus MC pleit voor verlaging abortusgrens
Prof. dr. Hans van Goudoever: "Veel sterfgevallen te voorkomen"

Rotterdam, 24 september 2004 - De zogenaamde 'abortusgrens' - het aantal weken dat een zwangerschap volgens de huidige opvatting mag duren om een abortus te laten uitvoeren - moet van 24 naar 20 weken. Dat stelt prof.dr. Hans van Goudoever, neonatoloog aan het Erasmus MC
- Sophia, in zijn oratie ter gelegenheid van aanvaarding van zijn ambt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Volgens Van Goudoever overlijden in Nederland jaarlijks ruim honderd te vroeg geboren kinderen, omdat zij niet behandeld worden vanwege de te korte duur van de zwangerschap. Er wordt niet gekeken naar individuele factoren die invloed hebben op de kans op overlijden of het krijgen van een geestelijke of lichamelijke handicap. In Nederland wordt alleen gelet op de duur van de zwangerschap. Kinderen worden nu geacht, levensvatbaar te zijn vanaf een zwangerschapsduur van 6 maanden. Kinderen die vóór 6 maanden zwangerschap worden geboren, worden niet opgenomen of behandeld op de intensive care, waardoor zij overlijden. Vanwege een zekerheidsmarge van 2 weken, kan er nu abortus plaatsvinden tot 24 weken.

In alle andere Westerse landen is de abortusgrens al veel lager. Daar worden kinderen al behandeld na een zwangerschapsduur van 5 maanden. Van Goudoever pleit voor een nationale studie om de effecten van behandeling bij extreem vroeggeborenen te meten. Alle Nederlandse intensive-careafdelingen zouden aan zo'n onderzoek mee moeten doen.