Ingezonden persbericht

16 september 2004

Nieuwe eengezinswoningen in Amsterdam Zuidoost

Over enkele maanden wordt een begin gemaakt met de bouw van 180 eengezinswoningen in Amsterdam Zuidoost. Een - voor Amsterdamse begrippen - bijzonder nieuwbouwproject, want de eengezinswoningen krijgen een oppervlakte tot maar liefst 170 m2. Ze komen op de plek van de (inmiddels gesloopte) flat Kralenbeek.
Het gaat om 75 woningen in de huursector en 105 luxe koopwoningen, met prijzen die variëren van EUR 180.000,- tot EUR 360.000,- v.o.n.
Zaterdag 25 september a.s. vindt van 12.00 uur tot 15.00 uur op de bouwlocatie een verkoopmanifestatie plaats.

Het nieuwbouwproject kenmerkt zich door een opvallende bouwstijl en uitstraling: Kralenbeek wordt een luxe woonwijk, aan de rand van Amsterdam Zuidoost. Geen lange straten met allemaal dezelfde soort huizen, maar korte blokken met diverse woningtypen, temidden van groen en waterpartijen. De woningen zijn ruim en praktisch ingedeeld. Ze beschikken over 4, 5 of 6 kamers.

Veertien woningtypen
In Kralenbeek komen veertien verschillende woningtypen, elk met een eigen karakter.
De namen van de woningtypen verwijzen naar kleuren: geel voor 'zonnig', groen voor 'natuurlijk' en blauw voor 'waterrijk'. Woningen aan het water heten bijvoorbeeld Saffierblauw, Oceaanblauw of Azuurblauw.
Tien van de koopwoningen vallen onder de AMH-regeling, een stimuleringsregeling voor mensen met middeninkomens.

Metamorfose
De omgeving van de woningen ondergaat de komende jaren een enorme metamorfose: de nabijgelegen Karspeldreef wordt verlaagd en ingericht als boulevard, met aan weerszijden winkeltjes en kantoren. De meeste grote parkeergarages verdwijnen ook. Ze maken plaats voor nieuwe, kleurige en afwisselende gebouwen. Behalve Kralenbeek worden ook de 10 verdiepingen hoge flatgebouwen van Klieverink, Kempering en Kouwenoord vervangen door nieuwbouwwijkjes. De rest van de hoogbouw is of wordt gerenoveerd. Ter hoogte van Kruitberg komt een plein te liggen waar de markt wordt gehouden.Ingezonden persbericht