AutoRai

24-8-2004

Nissan start Europa-offensief tijdens autosalon van Parijs

Nissan richt zich steeds meer op Europa. Tijdens de komende Autosalon van Parijs (van 25 september tot en met 10 oktober 2004) presenteert het merk maar liefst vier nieuwe modellen.

Sommige zijn specifiek voor de Europese markt aangepast. Het gaat om de nieuwe Europese Pathfinder SUV, de 350Z Roadster, de Europese Murano en de X-TRAIL met brandstofcel. De Nissan-persconferentie vindt plaats op donderdag 23 september om 13.15 uur op de Nissan stand in hal 1.

Pathfinder
De nieuwe Pathfinder is een SUV (Sports UtilityVehicle) en een doorontwikkeling van de Dunehawk, het conceptmodel dat Nissan in 2003 tijdens de IAA in Frankfurt toonde. Het model is bedoeld voor mensen met een actieve levenstijl, die een veelzijdige auto nodig hebben voor hun hobbys en andere activiteiten.

Er zijn drie rijen stoelen in de Pathfinder. De tweede en derde rij zijn neerklapbaar zodat een enorme bagageruimte ontstaat. Als alleen de derde rij is neergeklapt, biedt de Pathfinder de meeste ruimte in zijn klasse. Het interieur is bijzonder flexibel: in totaal zijn 64 verschillende opstellingen mogelijk. De achterruit is apart te openen, zodat de bagageruimte ook gemakkelijk toegankelijk is in krappe parkeerplaatsen.

De aandrijfkracht is afkomstig van Nissans nieuwe, zeer efficiënte 2,5-liter viercilinder turbodieselmotor van de YD-serie. Kenmerken van de krachtbron zijn de common-railtechnologie van de tweede generatie die zorgt voor een lagere uitstoot en een nieuw systeem dat zorgt voor minder motortrillingen en meer verfijning.

Hoewel de Pathfinder een 4x4 is, is de auto voorzien van een onafhankelijke double wishbone-wielophanging aan zowel de voor- als de achterzijde. Daardoor is de wegligging van de Pathfinder gelijkwaardig aan die van een personenauto. Dankzij de geavanceerde elektronische ALL MODE 4x4-transmissie een verbeterde versie van het systeem in de X-TRAIL staat de Pathfinder ook in het terrein zijn mannetje. Een simpele draaiknop zorgt ervoor dat de bestuurder zonder enige moeite kan schakelen tussen de vier standen.

Het niveau van de uitrusting en de toegepaste technologie is hoog. Nissan biedt zijn rijders een achteruitrijcamera zoals in de Primera en het Intelligent Key System, waarmee rijders de deuren van de auto kunnen openen en de motor kunnen starten zonder dat de sleutel in het (contact)slot gestoken hoeft te worden. Xenonverlichting, een zeer geavanceerd audiosysteem, satellietnavigatie met Traffic Message Channel (TMC) en stemherkenning, lederen interieurbekleding, dualzone klimaatcontrole voorin en airconditioning achtering zijn als opties leverbaar.

De verkoop van de nieuwe Pathfinder start in maart 2005. Prijzen zijn nog niet bekend.

350Z Roadster
De cabrioletversie van de meer dan populaire 350Z wordt eveneens tijdens de Autosalon van Parijs getoond, een paar maanden voor zijn introductie in 2005. Net als in de Coupé zorgt een 3,5-liter VQ V6-motor voor 209 kW (280 pk) en 363 Nm voor de sportieve aandrijving van de achterwielen. Het inlaatsysteem en de uitlaat zijn beide zo afgestemd dat het geluid van de motor ook tijdens het open rijden op zijn prettigst klinkt. De sportieve, dynamische prestaties van de 350Z Roadster zullen enthousiaste rijders zeker niet teleurstellen. En als de auto stilstaat, is het model een lust voor het oog. De Roadster borduurt voort op het succes en de aantrekkingskracht van de 350Z Coupé maar heeft daarnaast een bijzondere extra eigenschap te bieden: de wind door de haren van de inzittenden.

Prijzen van de 350Z Roadster zullen tijdens de Autosalon worden bekendgemaakt.

Murano
Tijdens de Autosalon van Parijs maakt de Europese versie van de Murano zijn Europese debuut. De Nissan Murano is een opvallende crossover met de hoogte van een 4x4 en de lijnen van een sportauto. De auto biedt comfort en prestaties voor de rijder die zich wil onderscheiden. De Murano is immens populair in de Verenigde Staten, waar hij al ruim een jaar op de markt is. Om aan de wensen en eisen van de Europese automobilist te voldoen, zijn ten opzichte van de Amerikaanse versie meer dan 1.600 wijzigingen aangebracht.

De auto is voorzien van de onderscheiden 3,5-liter VQ V6-motor uit de 350Z Coupé en Roadster. Uniek in dit segment is de Continu Variabele Transmissie (CVT) met de mogelijkheid om uit zes voorgeprogrammeerde versnellingen te kiezen. De Murano is tevens voorzien van Nissans befaamde ALL MODE-systeem.

Er komt één uitvoering van de Murano op de Europese markt. De standaarduitrusting is ongekend uitgebreid, met onder meer satellietnavigatie met Traffic Message Channel (TMC), waardoor altijd de meest actuele verkeersinformatie voorhanden is, een achteruitrijcamera met kleurenscherm, een hoogwaardige geluidsinstallatie van Bose, bi-xenonverlichting en een met leder bekleed interieur.

De Murano staat vanaf het begin van 2005 in Europa bij de Nissan-dealers. Tijdens de Autosalon van Parijs kan hij echter al worden besteld; dan zijn ook de prijzen en specificaties bekend.

Patrol
De legendarische Patrol heeft recentelijk heel wat veranderingen ondergaan. Met een groot aantal modificaties aan het exterieur en een opgewaardeerd interieur zet de Patrol wederom de norm in het authentieke 4x4-segment.

De Patrol heeft een gewaagde nieuwe neus, een nieuw vormgegeven achterkant en nieuwe, geïntegreerde treeplanken. Aanpassingen aan de 3,0-liter turbodiesel geven nog meer kracht en trekkracht. De toevoeging GR vervalt bovendien met de introductie van dit model. De grootste veranderingen zijn in het interieur te vinden. Hoewel de Patrol in hart en nieren een stoere 4x4 blijft, ziet Nissan niet in waarom zijn berijders niet zouden mogen genieten van enige luxe terwijl ze aan het werk zijn. Daarom is in het nieuwe interieur voorzien van betere materialen, een groter comfort en een uitgebreidere uitrusting.

X-TRAIL met brandstofcel
Tijdens de Autosalon van Parijs toont Nissan eveneens de X-TRAIL met brandstofcel uit 2003. Dit model is aanzienlijk sneller en heeft een grotere actieradius dan de versie van 2002, die te zien was op de IAA in Frankfurt in 2003. De vorderingen met de brandstofceltechnologie zijn zo bemoedigend, dat in Japan sinds dit jaar de X-TRAIL met brandstofcel valt te leasen.

Micra
Nissan breidt de aantrekkelijke Micra-range uit met een nieuwe versie, de Micra e-Vision. Deze uitvoering komt in het midden van het gamma en heeft bepaalde zaken die alleen op duurdere versies zijn terug te vinden. Aan de buitenkant zijn twee afwerkingsdetails toegevoegd: nieuwe heldere richtingaanwijzers vóór en nieuwe zevenspaaks 15-inchwieldoppen. Emotion Red en Cocoon Green zijn de twee nieuwe kleuren die aan het nu zevendelige kleurenpalet zijn toegevoegd. Daarnaast zijn nu ook elektrisch bedienbare buitenspiegels en deurgrepen in de carrosseriekleur standaard op deze uitvoering. Binnenin zorgen de nieuwe, imposant ogende voorstoelen voor meer comfort. Afstandbediening voor het audiosysteem en de boordcomputer verhogen het comfort nog verder.

Pickup
In samenwerking met Hobie Cat, de toonaangevende fabrikant van catamaranzeilboten, heeft Nissan een nieuwe uitvoering van de Pickup ontwikkeld. De veelzijdige auto komt tegemoet aan de specifieke wensen van zeilers en is daarom uitgerust met een aantal specifieke voorzieningen, waardoor de Pickup Hobie Cat zijn eigenaar altijd en overal optimaal van dienst kan zijn