Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 1 september 2004

Afgeschreven erfgoed?
Op zoek naar een nieuwe benadering van behoud

Symposium op 25 september van 14.00 tot 16.00 uur in het auditorium van het NAi

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Sternet - cultureel erfgoed op het spoor' die tot 3 oktober te zien is in het Nederlands architectuurinstituut (NAi), wordt op 25 september in het NAi een symposium gehouden over de mogelijke toekomst van Nederlands 'Cultureel erfgoed' uit de jaren '70 en '80. Het gaat over de grote voorraad gebouwen uit deze periode die nog geen monumentenstatus hebben, maar al wel zijn afgeschreven in de vastgoedwereld. De architectonische of symbolische betekenis ervan wordt over het algemeen nog niet gewaardeerd. Afschrijven en afbreken is op dit moment gangbaarder dan analyseren en hergebruiken. Het NAi stelt de vraag aan de orde welke andere, nieuwe benaderingen voor deze recentere architectuur mogelijk zijn.

Onder leiding van moderator Maarten Königs zullen Carolien Bos (Kunsthistoricus, United Architects/UN studio), Bert van Doorn (oud-bestuurslid PTT Post), Wytze Patijn (architect en voormalig rijksbouwmeester), Wiek Röling (architect), Rudy Stroink (directeur TCN properties), Kees Vuyk (Filosoof) en enkele andere sprekers uit de architectuurwereld met elkaar in discussie gaan over de toekomst het culturele erfgoed uit de jaren '70 en '80.

Expositie
Aanleiding voor het symposium is de expositie Sternet. Deze tentoonstelling is een zoektocht naar een nieuwe benadering van een verzameling voor een speciaal doel gebouwde panden die door het hele land verspreid staan; de twaalf voormalige Expeditie Knoop Punten (EKP) van de PTT. In Amsterdam heeft het stedelijk museum recentelijk haar deuren geopend in het voormalige Stationspostkantoor op het Oosterdokseiland. Dit Mekka voor de kunst illustreert het belang de voormalige expeditieknooppunten niet alleen met een economische blik te bekijken, maar ook met een culturele. Het NAi heeft daarom, in samenwerking met het SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte), drie architectenbureaus en drie kunstenaars gevraagd onderzoek te doen naar de waarde, de waardering en het mogelijke hergebruik van deze twaalf gebouwen.
Op dit moment zijn de meeste gebouwen slechts gedeeltelijk in gebruik. Zo dienen de kantoren in Roosendaal als leslokalen, worden ze in Haarlem door ambtenaren van de gemeente gebruikt en staan de sorteerhallen in beide gevallen leeg. Voorbeelden van een geslaagde herbestemming van het gebouw zijn er nauwelijks. Alleen in Den Haag heeft ontwikkelaar TCN properties de herbestemming van het gebouw integraal aangepakt. De sorteerhallen worden getransformeerd in 'outdoor leisure'en 'shoppingcentre' met een klimhal en een diepzeeduikbassin. De kantoren daarbinnen worden verhuurd. De zes installaties die uit het onderzoek zijn voortgevloeid worden begeleid door een fotoserie van Victor van Nieuwenhuis. Hij legde in de jaren tachtig als huisfotograaf van de beroemde Dienst Esthetische Vormgeving van de PTT de gebouwen en kunstwerken op hun meest glorieuze moment vast. Zo zijn de EKP's van Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, Amsterdam, Haarlem, Utrecht Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Roosendaal en Sittard te zien.

Reserveren kan telefonisch via 010-4401200.
Normale prijs: EUR 7,00, studenten: EUR 4,50
Vrienden van het NAi: gratis

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok (perscontacten), tel 010-4401255 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Symposium Sternet

Persbericht tentoonstelling Sternet

NAi persbeelden