Mauritshuis

25 augustus 2004

CAREL FABRITIUS

de Jonge Meester
25 september 2004 tot en met 9 januari 2005

Over ruim drie weken is in het Mauritshuis de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Carel Fabritius te zien: de geniale schilder die op jonge leeftijd overleed tengevolge van de Delftse kruitramp in 1654 (zie ook persbericht april 2004 www.mauritshuis.nl).
In deze tentoonstelling wordt de aandacht uitsluitend gevestigd op Carel Fabritius; niet als Rembrandts begaafdste leerling of als Vermeers zogenaamde leermeester, maar op de jonge meester zelf. De vraag hoe groot zijn naam en faam zouden zijn geworden als hij niet vroegtijdig aan zijn einde was gekomen, dringt zich onherroepelijk op.

Mede dankzij enkele recente ontdekkingen bestaat Fabritius oeuvre, dat straks in zijn geheel in het Mauritshuis te zien zal zijn, tegenwoordig uit twaalf schilderijen. Behalve schilderijen zijn er authentieke documenten en geschreven en geschilderde bronnen van tijdgenoten. Hiermee geeft het Mauritshuis een zo compleet mogelijk beeld van de zeer getalenteerde schilder en zijn turbulente leven.

De exclusieve sponsor van de tentoonstelling Carel Fabritius de Jonge Meester is Siemens Nederland N.V.

Tentoonstelling in twee delen
Onzekerheden over Fabritius' werk gaven de laatste jaren aanleiding tot uitgebreid kunsthistorisch en technisch onderzoek. Sommige schilderijen bleken ten onrechte op zijn naam te staan, terwijl enkele ongesigneerde schilderijen aan hem konden worden toegeschreven. In 1985 werd nog een vroeg werk ontdekt. De tentoonstelling omvat veertien schilderijen; twaalf schilderijen van Fabritius, het schilderij, Man met Helm, dat niet langer aan Fabritius wordt toegeschreven en De geslachte os, waarvan de toeschrijving op dit moment nog onzeker is.
De expositie biedt een prachtige kans dit kleine, maar originele oeuvre in zijn geheel te leren kennen; de vroege historiestukken, zowel als zijn latere Delftse meesterwerken en zijn drie zelfportretten.

Naast de schilderijen geeft een documentaire presentatie veel achtergrondinformatie. Hierin komen verschillende aspecten van Fabritius werk en leven aan bod. Op een Kaart Figuratief van Delft (Johannes de Ram en Coenraet Decker) zijn onder andere Fabritius woonhuis en de plaats waar het kruitmagazijn stond aan te wijzen. Een schilderij van de kerk in Middenbeemster is vermoedelijk door Fabritius vader vervaardigd, die amateurschilder was. Een 17de eeuwse kijkkast uit Museum Bredius en een gereconstrueerd kastje met een reproductie van Fabritius Gezicht in Delft geven inzicht in de mogelijkheden van het perspectiefgebruik, waarmee ook Fabritius experimenteerde.Verrassende resultaten van recente restauratieprojecten worden toegelicht. Tijdgenoot en stadsbiograaf Dirck van Bleyswijck komt in een authentiek dokument aan het woord over bijzonderheden rond de desastreuze kruitramp en Fabritius tragische dood. Een prent van Gerbrand van den Eeckhout (in een vlugschrift van Schabaelje) en een schilderij van stadsgenoot Egbert van der Poel tonen de ravage na de ontploffing.

Catalogus
Vanaf 24 september is de catalogus beschikbaar, waarin de nieuwste bevindingen, interpretaties en toeschrijvingen uitvoerig worden toegelicht. Het inleidende essay is van drs. F.J. Duparc, directeur van het Mauritshuis. De overige teksten zijn geschreven door Ariane van Suchtelen, conservator van het Mauritshuis en Gero Seelig, conservator van het Staatliches Museum Schwerin. Uitgave Waanders; in het Nederlands, Engels en Duits.

Siemens Nederland N.V.: met hart voor historie en oog voor de toekomst Siemens Nederland viert dit jaar haar 125-jarig bestaan en is de exclusieve sponsor van de tentoonstelling. De onderneming is actief op de volgende gebieden: Energie, Wonen & Werken, Mobiliteit, Educatie, Communicatie, Veiligheid, Gezondheid en Industrie. Gekozen is voor de Fabritius tentoonstelling daar Fabritius bij uitstek een schilder was die vernieuwend werkte; vanuit andere perspectieven en met nieuwe technieken. Het is dat innovatieve aspect van deze schilder waar Siemens zich na ruim drie eeuwen nog steeds in herkent.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Staatliches Museum in Schwerin, Duitsland, waar de tentoonstelling vanaf 28 januari 2005 te zien zal zijn.

Beeldmateriaal op cd-rom (tiff en jpg) voor de pers beschikbaar. De afbeeldingen (jpg) kunnen ook per e-mail verzonden worden.

Nadere informatie voor de pers:
Mauritshuis, Afdeling Communicatie
Pom Verhoeff-Emanuel
Tel: 070 302 34 35
Fax: 070 302 34 50
E-mail: verhoeff.p@mauritshuis.nl
www.mauritshuis.nl/fabritius