AutoRai

8-9-2004

Mercedes-Benz CLK designo by Giorgio Armani

Op de Autosalon van Parijs (25 september t/m 10 oktober) presenteert Mercedes-Benz de CLK designo by Giorgio Armani, een speciale editie op basis van de CLK-Klasse Cabrio, uitgevoerd volgens een concept van de bekende Italiaanse mode-ontwerper.

Het kleur- en materiaalconcept van de vermaarde ontwerper geeft deze Mercedes-Benz een geheel eigen gezicht. Een speciale matte lak in een warme zandkleur en een perfect daarop afgestemd interieur met hoogwaardige materialen laat de Armani-creatie er gedistingeerd, maar tegelijkertijd sportief uitzien. Binnen het designo-programma, waarmee klanten hun Mercedes-Benz met speciale materiaal- en kleurcombinaties een eigen uitstraling kunnen geven, zijn er wereldwijd slechts honderd exemplaren van dit exclusieve Armani-model beschikbaar.

Het idee voor de samenwerking tussen Mercedes-Benz en de mode-ontwerper uit Milaan ontstond na de wereldwijd succesvolle Giorgio Armani-tentoonstelling, die door Mercedes-Benz werd gesponsord. Daarna werd een studiemodel ontwikkeld, dat tijdens de modeweek in Milaan in het najaar van 2003 gepresenteerd werd. Door de intensieve samenwerking met de Mercedes-Benz-ontwerpstudio in het Italiaanse Como kwam Armani voor het eerst in aanraking met het design van autos. We zaten heel snel op dezelfde golflengte. Het is fascinerend te zien hoe precies Mercedes-Benz mijn design- ideeën heeft doorgevoerd. Het resultaat spreekt voor zich, aldus Armani.

Naar aanleiding van de positieve reacties op het studiemodel heeft Mercedes-Benz de stijlkenmerken ervan op een kleine serie autos doorgevoerd en maakt zo tegelijkertijd gebruik van een van de sterke punten van designo; het individualiseren van
Mercedes-Benz-automobielen door exclusieve materiaal- en lakcombinaties. De buitenkant van de auto is uitgevoerd in een voor Armani karakteristieke matte zandkleur met zachte groene tint. Deze unieke matte lak werd door Mercedes-Benz ontwikkeld en benadrukt de lijnvoering van de CLK-Klasse Cabrio nog eens extra. Ook het materiaal van het dak werd speciaal voor dit model ontwikkeld.

In het interieur keert de kleur van de lak terug in de bekleding van de stoelen. Armani zorgt voor speciale effecten door materialen onconventioneel te combineren. Zo combineert hij het zadelleer Cuoio, in de jaren veertig en vijftig veelvuldig gebruikt, met hoogwaardig materiaal dat normaliter in sportkleding wordt verwerkt. Alle sier-elementen in het interieur, normaliter van hout, zijn in dit geval bekleed met bruin leer.

De basis van de Mercedes-Benz CLK designo by Giorgio Armani is de CLK 500 Cabrio. De auto onderscheidt zich niet alleen door hoogwaardige techniek en een fascinerende vormgeving, maar ook door open rijplezier met volop comfort voor vier inzittenden. De V8-motor levert 225 kW (306 pk), voor de acceleratie van 0-100 km/u is 6,2 seconden nodig. Bovendien is de auto voorzien van een stevige carrosseriestructuur met automatische rolbescherming, standaard head-/ thorax-airbags, sidebags achterin, adaptieve airbags voor rijder en passagier voorin, gordelspanners op alle zitplaatsen en een sensorgestuurde rolbeugel.

De carrosserie van de mede door Giorgio Armani ontworpen CLK Cabrio is voorzien van AMG-stijlelementen, waaronder 18 inch AMG lichtmetalen velgen, glanzend gespoten in de carrosseriekleur. Op het gebied van uitrusting laat de auto vrijwel geen wens onvervuld.