Ingezonden persbericht


Persbericht

Vrijdag 10 september 2004

Nederlandse Dansdagen begint met expositie danskostuums

Op zaterdag 25 september gaat een bijzonder project in premiere, met als thema 'mode in dans'. Speciaal voor het festival stelt modevormgever AZIZ een expositie samen van danskostuums, welke afkomstig zijn van verschillende dansgezelschappen uit Nederland, in de Bijenkorf te Maastricht. AZIZ ontwerpt naast zijn eigen label, kostuums voor o.a. Dansgroep Krisztina Chatel, Leine & Roebana en Nederlands Opera.

Expositie en Danstrendzzz
De expositie van kostuums die voor dans zijn ontworpen wordt speciaal voor het project samengesteld en ingericht in de Bijenkorf door modevormgever AZIZ. Er zal een beeld te zien zijn van danskostuums van de afgelopen jaren. Deze expositie vormt tevens het 'decor' voor een dansvoorstelling van choreograaf Peggy Olislaegers met 75 Limburgse dansers. De voorstelling is opgebouwd uit een aantal acts die worden gepresenteerd op verschillende locaties in de winkel. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciaal opgestelde podia in de winkel, maar ook van roltrappen en etalages. Tijdens het festival van 1 tot en met 3 oktober wordt de expositie van danskostuums verplaatst naar het Theater aan het Vrijthof.

Nederlandse Dansdagen
Voor de 7de maal openen de Nederlandse Dansdagen in Maastricht op 1, 2 en 3 oktober het nieuwe dansseizoen met reprises van maar liefst 14 toonaangevende producties van het afgelopen seizoen. Daarmee biedt het festival een prachtige gelegenheid om drie dagen lang te genieten van een staalkaart van de Nederlandse Dans.

Selectie
Meer dan 150 Nederlandse voorstellingen / choreografien beleefden het afgelopen seizoen hun premiere. Een selectiecommissie bestaande uit prominenten vanbinnen en buiten de danswereld hebben hieruit een selectie gemaakt van negentien belangwekkende choreografieën. Een van de trends in de dans die kan worden waargenomen is die van toenemend engagement. Meer en meer choreografen laten zien dat dans midden in de maatschappij staat en over meer kan gaan dan over de dans zelf. Daarnaast is het bijzonder dat maar liefst drie jeugddansvoorstellingen zijn geselecteerd.

AZIZ
Aziz is een Nederlandse modevormgever die een eigen 'handschrift' in kleding heeft ontwikkeld. Hij maakt gebruik van materialen die altijd anders zijn. Zo maakte hij kostuums voor een opera waarop het dessin niet was geborduurd, maar er met verf opgespoten. En van twee hele gewone kledingstukken maakte hij een nieuw ontwerp; de ShirTrui.

Na zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem werd hij door Paco Rabanne gekozen tot meest veelbelovende jonge ontwerper. Het werd de start van een flitsende internationale carrière Inmiddels heeft Aziz al vele prijzen gewonnen, eervolle opdrachten gehad en geëxposeerd tot in Parijs.

NOOT VOOR REDACTIE,