Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

25/09/04 Prinses Margriet bij afstudeerceremonie Pallas Consortium te Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont zaterdag 25 september 2004 in Amsterdam de afstudeerceremonie bij van Pallas LL.M (Master of Laws), de postdoctorale opleiding op het gebied van European Business Law van het Pallas Consortium. Tijdens deze bijeenkomst zal de Prinses als voorzitter van de Europese Culturele Stichting een toespraak houden.

Het Pallas Consortium is in 1995 gelanceerd als vervolg op het Europese Erasmus Programma. Het Erasmus Programma, een internationaal uitwisselingsprogramma voor studenten, was een initiatief van de Europese Culturele Stichting.

Het studieprogramma duurt één jaar en geeft jonge afgestudeerde juristen de mogelijkheid het recht in de Europese Unie te bestuderen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het nationale recht en de rechtspraktijk in de belangrijkste Europese staten. Het onderwijs is in het Engels en wordt verzorgd door academici en advocaten uit verschillende Europese landen. De volgende onderwerpen komen in het Pallas programma aan bod: contract law, international trade, company law, taxation, competition law, intellectual property, environmental law en banking law.

Het Pallas Consortium is een samenwerkingsverband tussen acht Europese universiteiten: de Radboud Universiteit in Nijmegen, die als 'Gastvrouw Universiteit' optreedt, de universiteit van Barcelona (Spanje), de universiteiten van Bologna en Rome, LUISS Guido Carli (Italië), de universiteit van Essex (Verenigd Koninkrijk), de universiteiten van Konstanz en Münster (Duitsland) en de universiteit van Jean Moulin Lyon III (Frankrijk). De opleiding wordt in Nederland verzorgd.

In 2003 is het Pallas Consortium van Nijmegen naar Amsterdam verhuisd om de contacten met grote advocatenkantoren en bedrijven te versterken. Het Consortium is gehuisvest in het International Bureau of Fiscal Documentation. Dit jaar wordt de diploma-uitreiking voor de eerste keer in Amsterdam gehouden.