PERSBERICHT - 2004-09-15

Laatste weekend van september 250 wandelactiviteiten van Hartstichting

In het hele land wandelen met 'Hartstocht'

In het weekend van 25 en 26 september kan iedereen in heel Nederland voor de vijfde keer deelnemen aan Hartstocht, hét wandelevenement van de Hartstichting. Door het hele land worden meer dan 250 wandelactiviteiten georganiseerd, van recreatief tot supersportief. Er zijn natuurwandelingen, stadswandelingen en er is owerwalking en Nordic Walking.

Doe bijvoorbeeld mee aan een training sportief wandelen, een stads- of natuurwandeling of maak kennis met de plaatselijke wandelvereniging. Want wandelen is leuk, gezellig en bovenal gezond voor je hart! Tijdens Hartstocht zijn er wandelingen voor elk wat wils. Alle soorten wandelingen en wat het precies inhoudt, vindt u hier op een rij.

Natuurwandelingen
Lekker uitwaaien tijdens een heerlijke wandeling in de natuur. In het kader van Hartstocht worden de leukste en mooiste natuurwandelingen georganiseerd. In de bezoekerscentra van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl) is onder meer 'De Geheime Bewoner' in de aanbieding. Met deze speciale wandeltocht gaan kinderen op zoek naar de lokale bewoners van bos of moeras. Met één van de NS-routes (www.ns.nl) wandelt u door afwisselende natuur van station naar station. Of train alvast voor Hartstocht met On track (www.ontrack.nl) door een prachtige wandelroute bij u in de buurt te maken.

Stadswandelingen met of zonder gids
Al wandelend door een stad valt er van alles te ontdekken. Onderweg komt u allerlei leuke winkeltjes, gezellige cafeetjes, bijzondere restaurantjes en nostalgische plekjes tegen. Bijna elke stad in Nederland heeft wel een eigen stadswandeling. Een aantal VVV's organiseert speciale Hartstocht-stadswandelingen met of zonder gids.

Powerwalking en sportief wandelen
Powerwalking is een kennismaking met sportief wandelen. U wandelt matig intensief op een tempo van zo'n 5 à 6 km/uur, af en toe een kilometertje sneller. Na ongeveer anderhalf uur volgt een cooling down, om spierpijn te voorkomen. Door de verantwoorde opbouw van de training is de kans op blessures minimaal. Er wordt uitleg gegeven over onder andere voeding, wat gebeurt er in mijn lijf, het juiste schoeisel en de mooiste wandelroutes. Voor meer informatie over sportief wandelen kijk op www.sportiefwandelen.nl

Nordic Walking
Nordic Walking is een vorm van sportief wandelen met wandelstokken in beide handen waarmee je je als het ware voortduwt. Bij Nordic Walking worden de rug-, schouder-, nek- en beenspieren intensief gebruikt. Hierdoor worden per uur 400 kcal verbrand! Wilt u meer weten over Nordic Walking, kijk dan op www.nordicwalking.nl.

Wereld Hartdag
De Hartstocht wordt georganiseerd in het kader van Wereld Hartdag, die op zondag 26 september 2004 plaatsvindt. Deze internationale dag is een initiatief van de Wereld Hartfederatie. Met Wereld Hartdag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van een gezonde leefstijl ter voorkoming van hart- en vaatziekten. In een groot aantal landen worden activiteiten georganiseerd. Eén van de thema´s van Wereld Hartdag is overgewicht bij kinderen en jongvolwassenen. Een steeds groter groeiend probleem, ook in Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.worldheartday.com

Hartstocht wordt georganiseerd in samenwerking met onder meer Stichting Start to Run/Powerwalking, Nordic Walking Nederland, VVVs, EFAA, KNBLO, KNAU, NISB, NS, LAW Wandelplatform, Vereniging Natuurmonumenten, On Track en vele lokale organisatoren.

NOOT VOOR DE REDACTIE (