Gemeente Utrecht

Winkelcentrum Rokade verdient eerste keurmerk Veilig Ondernemen

Winkelcentrum Rokade in de wijk Zuilen krijgt als eerste winkelcentrum in de provincie Utrecht het keurmerk Veilig Ondernemen. Tijdens het derde jaarfeest van het winkelcentrum op zaterdag 25 september om 10:30 uur reikt wethouder Wijkveiligheid René Verhulst het certificaat Veilig Ondernemen uit. Gemeente, beheerder, ondernemers en betrokken hulpdiensten ondertekenen het bijbehorend convenant. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een initiatief van het Nationaal Platform Veilig Ondernemen. Uitgangspunt voor het keurmerk is een duurzame samenwerking tussen ondernemers en overheid om winkels en hun omgeving veilig te houden. Winkelcentrum Rokade werd in september 2001 geopend.

Rokade krijgt het keurmerk Veilig Ondernemen omdat er goede afspraken over veilighiedsmaatregelen zijn gemaakt tussen winkeliersvereniging, beheerder, gemeente, brandweer en politie. De maatregelen die zijn of worden getroffen hebben betrekking op parkeren (tegengaan van wildparkeren en autodiefstal), jongerenoverlast (hangjongeren en fietsen door het centrum), winkeldiefstal, schoonmaak in en om het winkelcentrum en brandveiligheid.

Het behalen van het Keurmerk valt samen met het jaarfeest. Tijdens het jaarfeest wordt een braderie georganiseerd en zijn er voor de kinderen diverse spelletjes, een luchtkussen en een draaimolen. Ondernemers bieden in kramen hun waren aan. Ook worden met een rad van fortuin regelmatig prijzen aan het winkelend publiek uitgedeeld. De hele dag is er live muziek. Het jaarfeest begint zaterdag 25 september om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur.

Winkelcentrum Rokade behaalt de eerste ster van het keurmerk Veilig Ondernemen. Het Keurmerk bestaat uit drie sterren: één voor het winkelgebied, één voor de omgeving van het winkelgebied en één voor de individuele winkels in het gebied. Voor elk onderdeel is een certificaatster te verdienen. De eerste ster krijgt een winkelcentrum dat erin slaagt om overheid en ondernemers bij elkaar te brengen om de veiligheid in het gebied gezamenlijk aan te pakken. Minimaal moeten gemeente, politie, brandweer en ondernemers(vereniging) betrokken zijn. Deze partijen zijn dan verantwoordelijk voor een plan van aanpak.

Het keurmerk Veilig Ondernemen kent zeven uitgangspunten: een eenvoudig te hanteren methodiek, doeltreffende haalbare maatregelen, aandacht voor preventie, samenwerking tussen ondernemers onderling en met de overheid, een integrale aanpak, vermindering van (brand)veiligheid en vermindering van criminaliteit en continuïteit van de aanpak.

Utrecht, 17 september 2004

Noot voor de media:
U bent van harte uitgenodigd voor de ondertekening van het convenant en de uitreiking van het certificaat. Dit vindt plaats op zaterdag 25 september, 10:30 uur voor het winkelcentrum aan de Doornburglaan in Utrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten (woordvoerder wethouder Verhulst), telefoon (030) 286 10 15 of (06) 250 327 39 of Theo Kalsbeek (voorzitter winkeliersvereniging), 030 2441711 of 06 12132034.