Ingezonden persbericht


Persbericht

'Keep them Rolling' weekend lang naar luchtvaart-themapark:

Vlieg- en voertuigen uit Tweede Wereldoorlog naar Aviodrome

Lelystad, 20 september 2004 - Militaire jeeps, voertuigen met luchtafweermitrailleurs en zoeklichten, halftracks en militaire ambulances; in het weekend van 25 en 26 september staat het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad in het teken van de herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog. Het is deze maand precies 60 jaar geleden dat de luchtlandingen bij Arnhem plaatsvonden. In het weekend kunnen de bezoekers daarom een diversiteit aan militaire vrachtwagens en andere voertuigen bezichtigen op het buitenterrein van de Aviodrome.

De herdenkingen van D-day zijn voorbij; de herdenking van Operatie Market Garden, de landingen bij Arnhem, zijn deze week gaande en de herdenkingen ter gelegenheid van het feit dat de Tweede Wereldoorlog 60 jaar voorbij is, zullen begin volgend jaar beginnen. Tienduizenden vlieg- en voertuigen speelden een hoofdrol bij deze gebeurtenissen. Een aantal van die militaire voertuigen zijn nu een weekend lang te zien in Lelystad. De tweedaagse expositie van militaire voertuigen wordt o.a. georganiseerd in samenwerking met de vereniging 'Keep Them Rolling'. Voor kinderen is er bovendien een spectaculaire stormbaan aanwezig op het terrein, waar men naar hartelust kan klimmen, kruipen en klauteren.

Vliegtuigen

Ook diverse vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog worden in het weekend tussen de voertuigen tentoongesteld. Een Dakota in invasiekleuren, een Spitfire en een Beech C-45-transportvliegtuig zullen op het buitenterrein van de Aviodrome temidden van de jeeps en trucks te zien zijn. Ook de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht en de Dutch Historic Aircraft Company zullen met vliegtuigen naar Lelystad komen. Op zondag 26 september vliegt de SKHV een T-6 Harvard uit 1943 en een Piper Super Cub over vanaf de vliegbasis Gilze Rijen. De DHAC zal zowel op zaterdag als op zondag het bekendste Amerikaanse jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog bij de Aviodrome laten zien: de P-51D Mustang.

Levend museum

De vereniging Keep Them Rolling telt zo'n 1.300 leden en donateurs, die zich bezighouden met het restaureren en in stand houden van militaire vaar-, voer- en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het restaureren is vaak zeer gecompliceerd; van onderdelen zoeken tot monteren en van restaureren tot nieuw creëren. De leden van de vereniging doen er alles aan om hun militaire voertuigen weer in 'originele' staat terug te brengen. De vereniging laat nu een aantal van de gerestaureerde voertuigen zien op het buitenterrein van de Aviodrome. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad is dagelijks, dus ook op 25 en 26 september, geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De Aviodrome bevindt zich op de Luchthaven Lelystad aan de Pelikaanweg 50. Meer informatie: www.aviodrome.nl of telefoonnummer 0900-AVIODROME (0900- 2846376; 25 ct.p.min.).

Informatie voor de pers: rechtenvrije persfoto's over dit onderwerp zijn te vinden op de voor publiek 'verborgen' internetpagina www.aviodrome.nl/persfoto. Informatie voor de pers: Peter F. A. van de Noort, 0320 289858 of p.vdnoort@aviodrome.nl. Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome, Pelikaanweg 50, 8218 PG Luchthaven Lelystad.

---- --