Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van staatssecretaris Van Geel voor woonzorgcomplex IJsselsteyn op 25 september 2004

Beste Mensen,

Weet u wat het is met stank? Als het van jezelf is lijkt het toch altijd minder erg. En in een varkensdorp als IJsselsteyn is de reuk van een veehouderij heel eigen. Het verwondert mij dan ook niet dat de gemeente graag stallucht voor lief heeft genomen om de eigen ouderen - waaronder menig boer in ruste - zelfstandig in het dorp te kunnen huisvesten.

Het zal een bescheiden woonzorgcomplex worden van zo'n zesentwintig appartementen. Met de realisatie van dit centrum kunnen we straks gelukkig weer een aantal nieuwe woningen aan de voorraad toevoegen. Want, zoals u weet, blijft de woningproductie nog sterk achter en moeten we juist aan de huisvesting van ouderen en mensen die zorg nodig hebben nadrukkelijk aandacht besteden. Proficiat dus met uw initiatief!

Strikt genomen kunnen hier op dit moment nog geen woningen gebouwd worden. De stankregelgeving verhindert dat. We hebben immers niet alleen te maken met de 'geurbelasting' van het dichtstbijzijnde veebedrijf, maar ook met de geur van andere bedrijven in de omgeving, de zogenoemde cumulatieve stankcirkel.

Nu zijn we als rijksoverheid bezig om het woud van regels uit te dunnen en waar mogelijk te vereenvoudigen. Ook op het gebied van de milieuregels doen we dat. Niet omdat het onzinregels zijn, maar wel omdat ze soms niet meer het juiste antwoord op milieuzorgen in de samenleving geven.
Als blijkt dat dorpsbewoners minder moeite hebben met geurbelasting dan mogelijk is binnen de regels, moeten we dan maar geen ouderenwoningen bouwen? Misschien, de wet is er niet alleen voor de mensen die nu meer hechten aan een ander belang, maar ook voor anderen en ook voor de dorpsbewoners van morgen.

Maar nu de stankregels zodanig gaan wijzigen dat straks wél gebouwd mag worden, kan ik me uw keuze wel voorstellen. Daarom zet ik mij in om zo snel mogelijk een nieuwe landelijke stankwet te maken. Een wet die rekening houdt met lokale omstandigheden zoals die in IJsselsteyn: de geurbelasting mag hier objectief gezien hoog zijn, de geurhinder is beperkt. Of zoals ik eerder zei: als het eigen is stinkt het toch minder.