Gemeente Zaanstad

Landelijke jeugdbrandweerwedstrijden in

donderdag 23 september 2004

Op zaterdag 25 september strijdt de jeugd van twaalf jeugdbrandweerteams uit het hele land in Zaandam om de eer van beste jeugdbrandweerteam van Nederland. De wedstrijden worden in het oefencentrum van brandweer Zaanstad gehouden (voormalig garage Zwart aan de Provinciale Weg in Zaandam).

De jeugdbrandweer van Culemborg tot Middelburg strijdt aanstaande zaterdag, 25 september, om de eer van het beste jeugdteam van de brandweer in Nederland. Ieder jaar wordt de wedstrijd ergens anders in Nederland georganiseerd en dit keer is de beurt aan Zaanstad. De wedstrijden staan onder auspiciën van het Algemeen Brandweer Wedstrijdcomité, dat zowel de wedstrijden voor volwassenen als de jeugdwedstrijden organiseert. Tijdens de wedstrijden gaat het erom dat de deelnemers zo professioneel mogelijk uitrukken en een brand bestrijden. De ploegen weten vooraf niet welke melding zij binnen zullen krijgen. Door middel van het verkennen van het pand moeten ze erachter komen wat de situatie is.

De jeugdbrandweer van Zaanstad organiseert de wedstrijden en mag daarom zelf niet meedoen. Afgelopen zaterdag 18 september deden wel twee jeugdteams van Zaanstad mee aan de subprovinciale wedstrijden in Alkmaar. Deze wedstrijden vallen niet onder het Algemeen Brandweer Wedstrijdcomité, maar zijn bedoeld om de band tussen de jeugdbrandweerteams in Noord-Holland, boven het Noordzeekanaal, te versterken. Tijdens deze wedstrijd moesten de teams een woningbrand bestrijden en een slachtoffer uit de keuken redden. Het eerste team van jeugdbrandweer Zaanstad is daar 1e geworden en het tweede team is 3e geworden. De wedstrijden waren in het kader van 750 jaar Stad Alkmaar en het 125-jarig bestaan van brandweer Alkmaar. De jeugdbrandweer is erg belangrijk voor Brandweer Zaanstad omdat hieruit veel vrijwilligers voortkomen. Van hun 14e tot hun 18e mag de jeugd lid zijn van de jeugdbrandweer, daarna stromen de meeste jeugdleden als volwassene door in het vrijwilligerskorps van brandweer Zaanstad.