Nederlandse Vereniging van journalisten

Onderhandelingen Minimumpensioen Dagblad
(25-09-2004)

De sectie Dagblad staat voor de belangrijke opgave over een nieuwe minimumpensioen CAO-regeling met de werkgevers te onderhandelen. Met het merendeel van de Nederlandse pensioenfondsen gaat het tijdelijk minder goed, zo ook bij een aantal dagbladbedrijven. Dat legt een grote druk op de onderhandelingen.

De minimumpensioen-CAO geeft de kaders aan waarbinnen de besturen van de pensioenfondsen hun eigen regelingen kunnen vormgeven. Daarbij moeten volgens de NVJ zowel eind- als middelloonregelingen mogelijk blijven. De NVJ zal bij de onderhandelingen bovendien goed rekening houden met de speciale omstandigheden van de journalist, die doorgaans een ander carrièreverloop heeft dan andere medewerkers binnen de dagbladbedrijven.

Het is belangrijk dat alle leden van de NVJ-sectie Dagblad, Huis-aan-huis- en Nieuwsbladen (deze laatste twee secties volgen de minimum pensioen CAO van de dagbladen) goed geïnformeerd worden over hun pensioen. Vandaar dat de NVJ half oktober een pensioenkrant uitgeeft en ook op VillaMedia komt een link naar een extra informatiesite. Naar verwachting beginnen de onderhandelingen half oktober. Vanuit de werknemers bestaat de onderhandelingsdelegatie uit: Bianca Rootsaert (Secretaris NVJ), Thomas Bruning (Secretaris NVJ), Matthijs van Gool (Het Financieele Dagblad), Peter Logcher (Rijn en Gouwe/PCM) en John van Miltenburg (Brabants Dagblad/Wegener).