Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Regio; grote Gelredome controle uitstekend verlopen
Publicatiedatum: 25-09-2004

De grote verkeerscontrole langs de Batavierenweg bij het Arnhemse Gelredome is uitstekend verlopen. Er is een aanzienlijke preventieve werking van de controle uitgegaan. Wel hebben de politie en andere deelnemende opsporingsinstanties nog 180 van de in totaal zo'n 2000 gecontroleerde bestuurders moeten bekeuren.

Tussen 16.00 en 24.00 uur hebben politiemensen van de Verkeersongevallendienst, het Verkeershandhavingsteam, de units Noord en Zuid van het district Arnhem Veluwezoom, de afdeling Wapens en Munitie, de vrijwillige politie en de politie opleidingsgroep van de politieregio Gelderland-Midden samen met de Koninklijke Marechaussee, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting en de Douane de controle georganiseerd. Daarbij waren ook parketsecretarissen van Justitie en de ANWB wegenwacht aanwezig. Al met al is de controle uitgevoerd door zo'n 90 mensen van verschillende diensten.

Samenwerking
Daarmee heeft de controle naast het al genoemde repressieve toezicht en de preventieve werking voor een ruime omgeving ook de samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten uitstekend bevorderd. Het in dergelijke grote controles bij elkaar brengen van verschillende opsporingsdiensten is dan ook niet alleen effectief, maar ook leerzaam voor de verschillende diensten, één van de doelstellingen van deze controle.

Resultaten
Hoewel nog niet alle resultaten zijn geïnventariseerd, is al wel duidelijk dat het gebruik van de veiligheidsgordel binnen de bebouwde kom aandacht blijft vragen. Hiertegen is 22 keer opgetreden. Ook neemt lang niet iedere bestuurder zijn rijbewijs mee. Hier zijn 22 bekeuringen voor uitgedeeld. Overigens is het een wijd verbreid misverstand dat een kopie van het rij- en kentekenbewijs voldoende is. Dit is niet het geval. Kopiën zijn naar verloop van tijd slecht leesbaar. Bestuurders zijn dan ook wettelijk verplicht de originele documenten bij zich te hebben.

Verlichting, zeker met de wintermaanden voor de deur vraagt bij alle weggebruikers een extra technische controle. Gisteravond zijn daarvoor 12 boetes uitgedeeld. En als de auto, de motorfiets of bromfiets dan toch worden bekeken, verdienen ook de banden (11 boetes voor gladde banden), de kentekenplaat (die vrijdagavond 10 keer onjuist of helemaal niet werd gevoerd) en de termijn waarop de APK vervalt de aandacht. Bij het Gelredome zijn 9 bestuurders bekeurd voor een verlopen keuringstermijn.

Verder is bekeurd voor een reeks andere zaken als overbelading (3); het vermogen van bromfietsen (opgevoerd, 3 keer); het niet dragen van de helm (6): gebruik van mistlampen, terwijl het gisteravond toch echt niet mistig was (6); et cetera.

De Dienst Motorrijtuigenbelasting heeft 500 controles uitgevoerd. Daarbij wordt ondermeer gelet op im- en exportregels. Zo is er proces-verbaal opgemaakt voor het onterecht gebruik maken van een exportkenteken.

Door de Inspectie Verkeer- en Waterstaat zijn het taxi- en busvervoer gecontroleerd. Dat leidde tot boetes voor het niet of onjuist voeren van installatieplaatjes, het niet bij zich hebben of gebruiken van werkmappen en een boete voor een niet gekeurde taxameter.

Snelheid en alcohol
Ondanks de overduidelijke aanwezigheid van de politie zijn er toch nog 7 boetes uitgedeeld voor het negeren van de maximum snelheid. Van één bestuurder is het rijbewijs ingevorderd, omdat hij 133 kilometer per uur reed, in plaats van de maximum toegestane 70 kilometer. Eén bestuurder is aangehouden voor belediging. Na verhoor kon hij met een dagvaarding weer naar huis. Tegen drie bestuurders is proces-verbaal opgemaakt omdat zij te veel alcohol hadden genuttigd. Van een vierde bestuurder is een bloedproef genomen, omdat hij kennelijk onder invloed van een andere stof dan alcohol verkeerde (medicijnen of verdovende middelen). Onderzoek moet uitwijzen wat dit precies geweest is. Tegen hem wordt ook proces-verbaal op gemaakt.

En dan zijn er boetes uitgedeeld aan een bestuurder die het rode verkeerslicht negeerde (1); aan twee bestuurders die ondanks alle campagnes daarvoor nog steeds niet handsfree bellen in de auto en aan twee anderen, die wel heel erg nadrukkelijk de aandacht op zichzelf vestigden door onterecht te claxonneren.

Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
Harry Munniksma
0318 688 221