HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND

Burgemeesters en commissaris brengen eerste internetstem uit

Door allen een stem uit te brengen via internet hebben de dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland, de Commissaris van de Koningin en burgemeesters uit heel Rijnland samen het startschot gegeven voor de waterschapsverkiezing in Rijnland. De waterschapsverkiezing duurt van 25 september tot 6 oktober en kan via internet en per brief. Stemmen is nog nooit zo makkelijk geweest. Onder het genot van een ontbijt je stem uitbrengen was de boodschap.

Deze waterschapsverkiezing voor het nieuwe hoogheemraadschap van Rijnland is bijzonder, omdat in de hele wereld nog nooit op zo een grote schaal via internet is gestemd.
Ruim een miljoen stemgerechtigden kunnen voor 6 oktober stemmen voor het nieuwe algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland. In totaal hebben 184 kandidaten zich op persoonlijke titel beschikbaar gesteld voor de 36 zetels waarvoor Rijnland de waterschapsverkiezingen houdt. De kandidaten presenteren zich op internet en via de kandidatenkrant.

Rijnlandkiest.nl en de stemwijzer.nl
Rijnland heeft een speciale internetsite voor de waterschapsverkiezingen opgezet: www.rijnlandkiest.nl. Hierop staat veel achtergrondinformatie over de verkiezingen. Op de site stellen de kandidaten zich ook voor via hun eigen pagina. Daarin vermelden zij hun achtergrond: of zij ondersteund worden door maatschappelijke of politieke organisaties en wat hun bestuurlijke en maatschappelijke activiteiten zijn. Ook geven zij reacties op een achttal stellingen die gedurende de gehele campagne rondom de waterschapsverkiezingen aan de orde worden gesteld.
Het Instituut voor Publiek en Politiek heeft speciaal voor waterschappen een StemWijzer ontwikkeld. Op www.stemwijzer.nl kunnen stemgerechtigden hun eigen mening met die van de kandidaten vergelijken.

Tijdschema waterschapsverkiezing Rijnland
25 september Bezorging stempakketten en kandidatenkranten en officiële start verkiezingen
6 oktober Einde stemming om 12.00 uur
8 oktober Bekendmaking van de uitslag om 20.00 uur 3 januari Eerste vergadering nieuw bestuur


---

////

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-5168309 of 071-5168314.

25 sep 04 09:25