Socialistische Partij


Meldpunt klachten reïntegratiebedrijven

25-09-2004 * De SP heeft een Meldpunt Klachten Reïntegratiebedrijven in het leven geroepen. Tienduizenden werklozen, mensen met een arbeidshandicap en mensen in de bijstand worden door het UWV of de gemeente naar een reïntegratiebedrijf gestuurd. Er zijn ongeveer 200 reïntegratiebedrijven die per jaar bijna 1 miljard euro ontvangen voor de diensten die ze leveren. De SP krijgt een groeiend aantal klachten binnen en gaat deze nu gericht inventariseren.

De SP krijgt steeds meer signalen dat reïntegratiebedrijven de `cliënten' wel bezig houden, maar niet aan het werk krijgen. Enkele voorbeelden uit de praktijk:

Voorbeeld 1.
Een 63-jarige vrouw in de bijstand wordt verplicht om een cursus te volgen bij een reïntegratiebedrijf. De cursus gaat over "mijn kansen op de arbeidsmarkt". Ze moet een beroepentest doen. Medewerking weigeren betekent een korting op de uitkering.

Voorbeeld 2.
Een werkloze 45-jarige lasser wil aan het werk als lasser. Hij wordt verwezen naar een reïntegratiebedrijf. Bij het reïntegratiebedrijf volgt hij de cursus "Hoe moet ik solliciteren", doet een persoonlijkheids- en beroepskeuzetest en volgt andere sessies. Er wordt zelfs over de filosoof Socrates gesproken. Terwijl er een tekort aan lassers is, worden hem geen adressen van werkgevers gegeven.

Voorbeeld 3.
Een 55-jarige werkloze werktuigbouwkundig tekenaar wordt naar een reïntegratiebedrijf verwezen met de mededeling dat deelname niet vrijblijvend is. Omdat hij al lang geen werk kan vinden neemt hij deel aan een beroepskeuzetest. Het is geen test maar een training van 8 dagdelen over waarden, talenten, kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen, vaardigheden, competenties, netwerken en overtuigingen. Hij wilde een cursus om zijn vaardigheden met het softwareprogramma Autocad tekenen, uit te breiden. Zelf vond hij een geschikte cursus van drie dagen. Dat mocht niet van het reïntegratiebedrijf. Hij moest naar een cursus van een half jaar, waarvan vier weken aan Autocad tekenen werden besteed. In het halve jaar werden hem twee advertenties uit de plaatselijke krant voorgelegd.

Voorbeeld 4.
Een reïntegratiebedrijf brengt 1300 euro in rekening bij de gemeente voor het knippen van twee advertenties uit de lokale zondagskrant en een verwijzing naar een werkgever waar geen vacature was.

Voorbeeld 5.
Een reïntegratiebedrijf verwijst naar een dochteronderneming die de cursus "gezinsondersteuner" geeft. Dit beroep bestaat niet. De opleiding is niet erkend en met het certificaat kun je in de thuiszorg niet aan de slag. Er werd een baangarantie gegeven, maar in werkelijkheid ging het om contracten van 6 maanden voor 20 uur per week. Vaak schoonmaakwerk.

Op de tegenbegroting van de SP staat een bezuiniging van 500 miljoen op reïntegratietrajecten. Voor het overgrote deel zijn het trajecten zonder perspectief. Mensen worden de arbeidsmarkt opgejaagd terwijl de werkloosheid toeneemt.