Ingezonden persbericht


Meer ophef rond extreem-rechtse band in het LVC

Aanstaande dinsdag 28 september 2004 speelt de Oostenrijkse band Der Blutharsch in het muziekcentrum LVC te Leiden. Het gaat om een uitgesproken extreem-rechtse band die openlijk flirt met nazi-occultisme. Na de oproep om daartegen te protesteren, die De Fabel van de illegaal op 20 september verstuurde, is er heel wat commotie ontstaan. De twee onderstaande artikelen uit het Leidsch Dagblad geven daan een indruk van. Vrijdagavond 24 september hebben activisten van AFA en De Fabel van de illegaal gefolderd bij de ingang van het LVC om ook de bezoekers van het centrum op de hoogte te brengen van het aanstaande concert. De verspreidde folder is eveneens hieronder te vinden.

De Fabel en AFA vragen elke anti-fascist om zijn of haar ongenoegen aan het LVC kenbaar te maken en hen op te roepen om alsnog van het concert af te zien. Daartoe kun je bellen naar het LVC (071-5146449), mailen of gewoon een protestbrief schrijven (LVC, Breestraat 66, 2311CS Leiden). Je kunt ook de verantwoordelijk wethouder Ruud Hessing bellen op 071-5165017 of hem schrijven naar Postbus 9100, 2300 PC Leiden. We zouden het leuk vinden als je de protestbrief ook stuurt naar onderstaande organisaties. Alvast bedankt!

De Fabel van de illegaal
Koppenhinksteeg 2
2312 HX Leiden
tel: 071-5127619
e-mail: info@defabel.nl

Anti-Fascistische Aktie Nederland
Postbus 224
2300 AE Leiden
tel: 071-5135606
e-mail: info@afanederland.nl

---
De door de activisten uitgedeelde folder:

Hoi LVC bezoeker,

Aanstaande dinsdag treedt de extreem-rechtse band Der Blutharsch op in het LVC. Hoewel het LVC is ingelicht over de politieke achtergrond van deze band, wordt het concert niet gecancelled.

Der Blutharsch is een extreem-rechtse gothic band die openlijk flirt met nazi-occultisme. Zo bestaat het logo van de band uit een SS-teken en worden verschillende cd's van de band 'opgesierd' met afbeeldingen van schilderijen van nazi-kunstenaars. De centrale persoon van Der Blutharsch, Albin Julius, is de oprichter van een label dat muziek uitbrengt die afkomstig is uit het Italiaanse fascisme. Andere bandleden zijn lid geweest van fascistische organisaties en tonen openlijk hun sympathie voor fascisme.

Uit de politieke overtuigingen van de bandleden blijkt dat het geflirt met extreem-rechts geen middel is om te provoceren, zoals vaker gebeurt in de gothic scene. De leden van Der Blutharsch gaan uit van de ongelijkwaardigheid tussen mensen en door middel van hun muziek propageren ze deze denkbeelden. De Duitse overheid heeft vorig jaar om deze reden dan ook een concert van deze band verboden.

Het LVC vindt blijkbaar dat het bedrijven van extreem-rechtse politiek valt onder "artistieke vrijheid". Een gevaarlijke ontwikkeling!

Wat kan jij doen? Als LVC bezoeker kun je laten blijken dat je het er niet mee eens bent dat jouw uitgaanscentrum een plek biedt aan extreem-rechts! Spreek hierover vanavond nog een medewerker aan. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook nog vóór aanstaande dinsdag mailen (info@lvc.nl) of bellen (071 5146449) met het LVC om hen te laten weten dat ook jij vindt dat er geen ruimte moet zijn voor extreem-rechts in het LVC !

Meer info: www.defabel.nl/40207e01.htm en www.afanederland.org

---

***********************************************
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.