Politie Friesland

Politieberichten 24/9 13.00 uur t/m 25/9 13.00 uur

Fryslân 25-09-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 07.00 t/m 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Burgum: aanrijding met letsel

Op vrijdag om 20.50 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden tussen een bromfietser en een voetganger op de Oude Commissieweg. Een 63-jarige inwoonster uit Garyp had haar auto geparkeerd in een tussenberm en wilde vervolgens lopend het fietspad oversteken. Ze zag echter te laat een 17-jarige bromfietser uit Burgum die uit de richting van Quatrebras kwam. De bromfietser kon de vrouw niet meer ontwijken en schepte haar. De bromfietser ging hierbij onderuit. Beide personen hadden rugklachten. De vrouw is met de ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe en de bromfietser is met de ambulance afgevoerd naar het MCL.

Grou / Akkrum: verkeerscontrole

De politie heeft tussen 15.00 en 21.00 een verkeerscontrole gehouden op de Rijksweg A32 in de richting Leeuwarden bij Mandelan en richting Heerenveen bij de Smarpot. In totaal zijn er 360 autos gecontroleerd. Er werden 87 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs, rijden zonder gordel, niet handsfree bellen, verzekering niet in orde en verkeerde banden. De politie betrapte drie bestuurders op het rijden onder invloed van alcohol. Verder werden er 40 vrachtwagens gecontroleerd. Hier werden 5 overtredingen geconstateerd: een BPM overtreding en 4 overtredingen voor het eurovignet. De politie heeft de controle in samenwerking met de douane, de marechaussee en de rijksverkeersinspectie uitgevoerd.

Achlum: openbare dronkenschap, aanhouding verdachte

Op vrijdag om 22.30 uur kreeg de politie een melding van een man die op de Monnikenweg op straat lag. De politie ontdekte de man in de berm vlak naast de weg, onder invloed van alcohol. Daarop is de 41-jarige inwoner uit Harlingen voor openbare dronkenschap aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De man blies 1100 ugl bij de blaastest.

Workum: vernieling, aanhouding verdachte

Op zaterdag om 01.45 uur kreeg de politie een melding van een vernieling van een raam bij een woning aan de Buterikkers. De politie trof een 36-jarige man bij de woning aan. Deze man pakte een steel en dreigde een politieagent hiermee te slaan. De politie vorderde de man de steel te laten vallen, hier voldeed hij echter niet aan. Daarop is hij met pepperspray behandeld en kon hij aangehouden worden voor vernieling en bedreiging. Tijdens het vervoer naar het politiebureau gedroeg de verdachte zich recalcitrant en bedreigde hij de politie. De verdachte is op het politiebureau ingesloten.

Nieuwehorne: belediging, aanhouding verdachte

Op zaterdag om 03.00 uur hield de politie toezicht op de
Schoterlandseweg. Een 26-jarige inwoner uit Jubbega schold de politie uit. Hierop is hij aangehouden en op het politiebureau verhoord. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Dokkum: belediging, aanhouding verdachte

Op zaterdag om 02.40 uur heeft een 33-jarige inwoner uit Dokkum op de Harddraversdijk de politie beledigd. De politie gaf daarop de verdachte aan dat hij was aangehouden. Hierop nam de verdachte een dreigende houding aan. De politie heeft de verdachte met gepast geweld tegen de grond gewerkt en geboeid. De verdachte bedreigde de politie tijdens dat hij naar de politieauto werd afgevoerd.

Joure: aanrijding en belediging, aanhouding verdachte

Op zaterdag om 03.45 uur kreeg de politie een melding van een auto te water aan de Scheen waarbij de vijf inzittenden weg zouden zijn gelopen. De politie ontdekte het groepje inzittenden lopend op de Sewei in de berm naast de weg. De politie riep het groepje terug. Een 21-jarige inwoner uit Langweer schold de politie uit waarop hij werd aangehouden voor belediging. De rest van het groepje was het niet eens met de aanhouding en ging zich ermee bemoeien. Er wordt een politiehond ingezet om het groepje uit elkaar te houden. De politie heeft een 18-jarige inwoner uit Langweer aangehouden omdat hij niet voldeed aan de vorderingen om weg te gaan. Een 23-jarige inwoner uit Langweer werd ook door de politie aangehouden omdat hij zich met de aanhoudingen bemoeide. Hij bekende op het politiebureau in de auto te hebben gereden, onder invloed van alcohol. Hij blies 755 ugl en moest zijn rijbewijs inleveren. De drie verdachten zijn allen naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Leeuwarden: wederspannigheid, aanhouding verdachten

Op zaterdag om 05.30 uur kreeg de politie een melding van een ruzie op het Ruiterskwartier. De politie zag dat twee groepen van in totaal ongeveer 15 personen onenigheid met elkaar hadden. De politie probeerde de groepen te scheiden. Na meerdere vorderingen werd een politiehond ingezet omdat beide groepen dreigend op de politie afkwamen. De politie hield een 23-jarige verdachte uit Leeuwarden aan voor wederspannigheid en niet voldoen aan vordering. De groep verspreidde zich en de dreiging nam af. De groep kwam echter weer terug waarop de politie een linie vormde en de groep vorderde weg te gaan. Hier ging de groep niet op in waarop de politie de wapenstok ter hand nam en een aantal klappen uitdeelde aan personen die niet aan de vordering voldeden. Hierop werd de groep uiteen gedreven. Een 27-jarige verdachte uit Leeuwarden werd aangehouden voor het niet voldoen aan de vordering. Beide verdachten zijn ingesloten op het politiebureau.

Fryslân: verzamelmutatie rijden onder invloed

Achtereenvolgens plaats, datum, tijd, personalia, promillage en eventuele bijzonderheden.

* Drachten, Nova Cura, vrijdag 15.00 uur, 38-jarige automobilist uit Drachten, 955 ugl, invordering rijbewijs.

* Sneek, Lemmerweg, vrijdag 22.00 uur, 49-jarige automobilist uit Sneek, 710 ugl, bestuurder bleek niet in bezit van een rijbewijs, bovendien reed hij tegen een verkeerspaal.

* Drachten, Burgemeester Wuiteweg, vrijdag 23.50 uur, 65-jarige automobilist uit Drachten, 645 ugl, invordering rijbewijs.
* Drachten, Splitting, zaterdag 02.00 uur, 18-jarige automobilist uit de gemeente Opsterland, 230 ugl, rijverbod van 1 uur.
* Heerenveen, Sieger van der Laanstraat, zaterdag 04.30 uur, 39-jarige automobilist uit Heerenveen, 545 ugl.

* Drachten, Stationsweg, zaterdag 05.00 uur, 23-jarige bromfietser uit de gemeente Smallingerland, 320 ugl, de bromfietser bleek tevens niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat.