Nieuw-Vlaamse Alliantie


Zaventem moet Vlaamse luchthaven worden (25/09/04)

N-VA wil impasse doorbreken

Het dossier DHL ligt al sinds januari 2003 op de federale regeringstafel. Bijna twee jaar later is er nog steeds geen beslissing. Een zoveelste illustratie van de Belgische blokkering. De Franstaligen hebben de mond vol van "Bruxelles-national" maar wanneer het over de dag- en nachtvluchten gaat, is Zaventem plots weer een louter Vlaams probleem. Voor de N-VA gaat het niet op om steeds maar de lusten op te eisen van de luchthaven en vervolgens fluitend naar het plafond te kijken wanneer het gaat over de lasten ervan. Nochtans verbonden alle federale regeringspartijen, dus ook PS en MR, zich in het regeerakkoord van Verhofstadt II tot een evenwichtige en billijke spreiding van de dag- en nachtvluchten.

Aan Vlaamse zijde bestaat er een duidelijke eensgezindheid omtrent de toekomst van Zaventem, maar de Vlaamse regering is niet bevoegd om autonoom beslissingen te nemen. Om de Belgische blokkering ongedaan te maken, wil de N-VA dat Vlaanderen de volledige zeggenschap krijgt over de luchthaven. N-VA-kamerlid Patrick De Groote dient daarom een voorstel van bijzondere wet in om het beheer van de luchthaven volledig in Vlaamse handen te geven. Aangezien deze eis ook vervat zit in het Vlaams regeerakkoord, zal De Groote het wetsvoorstel ter ondertekening voorleggen aan CD&V, VLD en SP.A.

De N-VA feliciteert de Vlaamse regering met de manier waarop ze het DHL-dossier tot op heden heeft aangepakt met oog voor de tewerkstelling, een rechtvaardige spreiding en rechtszekerheid. De Vlaamse regering moet echter nog meer het heft in handen nemen en rond de tafel gaan zitten met de DHL-top om het dossier weer vlot te trekken. De koeriermaatschappij moet van haar kant dringend klaarheid scheppen over de uitbreidingsplannen.

Auteur:
Frieda Brepoels, co-voorzitter, Patrick De Groote, kamerlid Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.30.15
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be