Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Demotte voert géén beleid, zijn maatregelen zijn een doekje voor het bloeden (25/09/04)

Het budget voor geneesmiddelen kan voor minister Demotte zomaar groeien met 12%. De geneesmiddelen moeten wel wat goedkoper worden en er moeten meer generische geneesmiddelen (witte producten) verkocht worden. Helaas, driewerf helaas, dit alles blijft zeer vrijblijvend. Minister Demotte tekent een blanco cheque. Alle artsen bleven netjes binnen het budget en worden gestraft. De huisartsen kunnen fluiten naar hun loonsverhoging (de bewuste 20/30 is lang nog niet in zicht). Ze blijven de slechtste verdieners van Europa.

De toegekende 12% is net nu enorm pijnlijk, wetende dat de Belgen enorme pillenslikkers zijn. Als klap op de vuurpijl verdwijnt weer een goed geneesmiddel (doch oud en goedkoop) van de markt. De antibiotica van de cefamycine-groep, heel goed te gebruiken vlak voor en tijdens operaties in de buik, verdwijnen net nu van de markt.

De N-VA heeft de indruk dat de minister niet onderhandelt met de geneesmiddelenindustrie: nochtans voor wat hoort wat. Indien het budget toeneemt moet de minister er bijvoorbeeld voor zorgen dat de productie van bepaalde geneesmiddelen gegarandeerd wordt, dat vaccins goedkoper worden (zoals bijvoorbeeld het nieuwe pneumokokkenvaccin) en dat antibiotica van de laatste lijn (moxifloxacine) gereserveerd worden voor de laatste lijn. België is koploper inzake het verbruik van moxifloxacine terwijl elders in Europa, in schril contrast, dit ongeveer nihil is.

Je kan het de geneesmiddelenindustrie niet kwalijk nemen dat zij een voordelig akkoord onderhandelen. Het is de verantwoordelijkheid van de minister om het maatschappelijk belang te verdedigen. N-VA wenst een debat aan te gaan met de geneesmiddelenindustrie over winst maken (wat zeer zeker mag), over het maatschappelijk belang (wat soms niet het bedrijfsbelang is), over meer middelen voor Onderzoek en Ontwikkeling, over minder artsenbezoeken,

Vlaanderen doet het trouwens beter dan Franstalig België (omdat de Vlaamse artsen plichtsbewuster zijn). Er is een groter resistentie probleem in Franstalig België dan in Vlaanderen. Resistentie is onder andere een maat voor antibioticadruk en verbruik. Vlaanderen slikt minder pillen. Vlaanderen doet het met andere woorden minder slecht. Maar het kan nog veel beter, maar niet met deze minister, waar N-VA geen vertrouwen in had en nu absoluut geen vertrouwen meer in heeft.

België is koploper in het verbruik van antibiotica. Nederland verbruikt het minst antibiotica.

Moxifloxacine verbruik is in heel Europa laag, in België wordt dit geslikt dat het een lieve lust is.

Steeds meer resistente bacteriën duiken op in ons land.

Er zijn meer resistente Enterobacter aerogenes in Franstalig België dan in Vlaanderen. Dit duidt op een aanzienlijke overconsumptie aan antibiotica in het Franstalige landsgedeelte. Vlaanderen doet het minder slecht, maar ook niet goed.

Voor het volledige dossier met figuren overgenomen van het RIZIV (Medflash) en het Epidemiologisch Bulletin van de Vlaamse Gemeenschap, klikt u hier.

Auteur:
Patrick Degroote, Kamerlid N-VA
Dr. Louis Ide, partijraadslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Louis Ide
Telefoon: 0476/806132
E-post: louis.ide@n-va.be
Url: http://www.n-va.be/meer/demotte